- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Amenzi uriașe pentru românii care au casă la curte și nu respectă această regulă. Ce este „Picătura streșinii”

22 Mar, 21:16 • Bocioacă Bianca
Proprietarii sunt obligați să își facă streașina casei astfel încât apele care provin de la ploi să nu se scurgă pe terenul proprietarului vecin. Amenzi drastice pentru cei care încalcă regula.
Amenzi uriașe pentru românii care au casă la curte și nu respectă această regulă. Ce este „Picătura streșinii”

Amenzi usturătoare pentru românii care locuiesc la curte și nu respectă legile. Codul Civil prevede clar care este locul unde trebuie să se scurgă apa de pe acoperișul casei.

Legislația civilă stabilește inclusiv locul în care trebuie să se scurgă apa de pe acoperișul unei case atunci când plouă.

Articolul 611 din Codul Civil, denumit „Picătura ștreșinii”, stabilește unde trebuie să se scurgă apele pluviale de pe acoperișul locuinței.

Așadar, „proprietarul este obligat să își facă streașina casei sale astfel încât apele provenind de la ploi să nu se scurgă pe fondul proprietarului vecin”, după cum prevede actul normativ. Fiecare proprietar trebuie să se asigure că apa de ploaie se scurge în propria curte, nu în curțile vecinilor.

Citește și: Radare fixe în toată ţara, şoferii vitezomani pot primi în plic şi amenzi de 2.900 de lei

Amenzi pentru cei care nu respectă regulile

Codul Civil conține și reguli cu privire la distanța minimă față de hotar care rebuie respectată la construcții, plantarea arborilor sau montarea ferestrelor de vedere.

Proprietarul trebuie să respecte o distanță minimă de 60 de centimetri față de linia de hotar. În cazul sădirii arborilor, precum și pentru ferestrele de vedere orientate către vecin, distanța minimă este de doi metri, potrivit avocatnet.ro.

Există articole ce prevăd regulile legate de distanța minimă în costrucții, distanța minimă pentru arbori sau pentru fereastra de vedere. Dacă acestea nu sunt respectate, proprietarii riscă amenzi mari.

„Orice construcţii, lucrări sau plantaţii se pot face de către proprietarul fondului numai cu respectarea unei distanţe minime de 60 de cm faţă de linia de hotar, dacă nu se prevede altfel prin lege sau prin regulamentul de urbanism, astfel încât să nu se aducă atingere drepturilor proprietarului vecin. Orice derogare de la distanţa minimă se poate face prin acordul părţilor exprimat printr-un înscris autentic”, arată articolul 612, denumit „Distanţa minimă în construcţii”.

Citește și: Amenzi de până la 6.000 de lei pentru românii care folosesc greșit cardurile de energie

Cum se plantează pomii la curte

Articolul 613 arată că arborii trebuie plantați la o distanță de cel puțin 2 metri, cu anumite excepții.

„(1) În lipsa unor dispoziții cuprinse în lege, regulamentul de urbanism sau a obiceiului locului, arborii trebuie sădiți la o distanţă de cel puțin 2 metri de linia de hotar, cu excepţia acelora mai mici de 2 metri, a plantaţiilor şi a gardurilor vii.

(2) În caz de nerespectare a distanței, proprietarul vecin este îndreptățit să ceară scoaterea ori, după caz, tăierea, la înălțimea cuvenită, a arborilor, plantaţiilor ori a gardurilor vii, pe cheltuiala proprietarului fondului pe care acestea sunt ridicate.

(3) Proprietarul fondului peste care se întind rădăcinile sau ramurile arborilor aparținând proprietarului vecin are dreptul de a le tăia, precum şi dreptul de a păstra fructele căzute în mod natural pe fondul său”, arată articolul 613.