- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Bulgaria ia faţa României. Consiliul European a adoptat modelul monedelor euro bulgăreşti

14 Feb, 14:01 • Russo George
Bulgaria aderă la zona euro în 2025, iar pregătirile la Sofia au intrat pe ultima sută de metri. La începutul lunii februarie, designul părții naționale a monedelor euro bulgărești a primit aprobarea Consiliului Uniunii Europene, conform unei declarații de presă făcute marți de Banca Națională a Bulgariei (BNB).
Bulgaria ia faţa României. Consiliul European a adoptat modelul monedelor euro bulgăreşti

Spre deosebire de România, unde guvernanţii nu par a întreprinde niciun pas pentru intrarea în „zona euro”, Bulgaria este pregătită să facă acest pas în 2025, iar pregătirile sunt în toi.

Bulgaria, care a aderat la UE în același timp cu România, s-a folosit de mecanismul cursului de schimb pentru a ține leva (moneda națională bulgară) la un curs valutar stabil. Adoptarea monedei unice a fost declarată de către Ministerul de Finanțe bulgar drept prioritate națională în 2023, fiind un obiectiv pentru 2025.

Anterior, Bulgaria dorea să adopte euro până la 1 ianuarie 2024, dar termenul limită a fost amânat pentru unul considerat mai „realist”.

Bulgaria are o datorie publică de 22%, față de 50% cât are România, un deficit bugetar apropiat de 3% și o datorie publică stabilă. Inflația era în noiembrie de 5,4%, dar se reduce gradual.

Consiliul Uniunii Europene a aprobat, la începutul lunii februarie, design-ul părţii naţionale a monedelor euro bulgăreşti, a informat marţi Banca Naţională a Bulgariei (BNB) într-un comunicat de presă, transmite BTA.

Designul reproduce simbolurile care apar pe actualele monede bulgăreşti: Călăreţul de la Madara – pe monedele de 1, 2, 5, 10, 20 şi 50 de eurocenţi; Sfântul Ivan Rilski – pe moneda de 1 euro; Sfântul Paisie de la Hilandar – pe moneda de 2 euro.

Viceguvernatorul BNB, Andrey Gyurov, a subliniat că acesta este un alt pas în procesul de aderare a Bulgariei la zona euro. Odată cu obţinerea aprobării Consiliului UE, BNB va putea produce o cantitate de până la un milion de piese pentru fiecare denominare (1, 2, 5, 10, 20 şi 50 de eurocenţi; 1 euro şi 2 euro).

Citeşte şi: Sebastian Burduja s-a întâlnit cu 2 comisari UE în SUA. Ministrul român le-a cerut finanțare pentru energia nucleară și amânarea închiderii termocentralelor

BNB a demarat deja un program test de producţie, care include mai multe etape. Etapa obţinerii de rondele pentru baterea de monede euro a fost depăşită şi aceste rondele au fost comandate. Acum că rondelele au ajuns la Monetăria BNB, poate demara producţia de monede, a explicat Gyurov.

„După ce vor fi produse versiunile test, monedele euro trebuie să fie certificate de Banca Centrală Europeană. Obţinerea unui astfel de certificat va însemna că BNB poate demara producţia pentru restul monedelor euro”, a spus Gyurov.

După ce Bulgaria va primi aprobarea oficială de a se alătura zonei euro, aproximativ 800 de milioane de monede euro vor fi produse.

Bulgaria ar urma să treacă la moneda euro începând cu 1 ianuarie 2025, după ce a ratat termenul inițial de 1 ianuarie 2024.

La rândul ei, România a renunțat până să și mai avanseze un termen, după ce ratat țintele programate în 2014, 2015, 2019 și 2024.

Termenele ratate de România pentru avansarea spre zona euro

Acum, oficialii spun pur și simplu că România va adopta moneda UE când ”e pregătită”, după cum a afirmat în mai multe rânduri Mugur Isărescu, Guvernatorul BNR.

În 2012, guvernatorul BNR spunea că 2015 nu mai era un termen-limită posibil.

În 2014, premierul Victor Ponta spunea că dorește adoptarea euro în 2019.

Isărescu preciza la acea vreme că, din funcția sa de guvernator BNR, își dorește adoptarea euro, doar că procesul politic trebuie susținut, în complexitatea sa, de decidenții politici. Este nevoie ca România să îndeplinească criteriile de convergență nominală „nu accidental, nu forțat și nu temporar”, declara el.

În 2015, se vehicula anul 2019 pentru adoptarea euro – asta ar fi presupus intrarea în mecanismul ratelor de schimb în 2016, ceea ce nu s-a întâmplat.

„Dacă nu trecem în clar ce avem de făcut în fiecare trimestru, nu avem o foaie de parcurs, stabilirea unui 2019 sau oricare altă dată ar fi va fi lipsită de credibilitate şi ne va crea mai multe probleme”, a declarat atunci Isărescu.

România a îndeplinit aproape toate criteriile de convergență nominală și reală în 2017, punctează profesorul de economie Dan Chirleșan, însă ulterior guvernanții au scăpat de sub control aspectele măsurate de la Frankfurt.

În 2018, Isărescu a spus că momentul aderării este o chestiune de „când”, nu de „dacă”. Tot atunci, el anticipa că 2024 ar fi un moment rezonabil în care România să intre în sistemul cursurilor de schimb, o anticameră a zonei euro în care economia țării este monitorizată cu atenție timp de doi ani.

În 2018, s-a încercat un prim pas pentru adoptarea monedei unice, o ședință a Comisiei Naționale stabilite prin ordonanță de urgență de guvernul Vioricăi Dăncilă – un comitet echivalent exista încă din 2010 în BNR, care „nu a fost vizitat mai de nimeni”, spunea Isărescu.

În același an, un raport al Comisiei Europene arăta că România era cea mai puțin pregătită țară dintre cele care nu au adoptat încă moneda unică.

Apoi, a urmat pandemia Covid-19 și efectele sale economice devastatoare asupra întregii Europe, inclusiv României. În programul de convergență asumat de România în 2020, autoritățile au spus că se vor concentra pe recuperarea macroeconomică a țării, înainte să se înhame la convergența euro.

În 2021, un document intern al Ministerului Finanțelor arăta că România trebuie să se redreseze macroeconomic înainte să se gândească din nou la euro. În acel moment, economistul Dan Chirleșan preciza că România nu era pregătită nici să intre în anticamera aderării euro.

Interes este din partea românilor: 77% și-ar dori să adere la zona euro, potrivit unui eurobarometru din 2022, însă din ce în ce mai mulți români consideră că țara nu este pregătită să facă acest lucru.

Tot în 2022, în raportul de convergență, Comisia Europeană a evaluat că România nu îndeplinește condițiile pentru adoptarea monedei unice.

Până în ianuarie 2024, România nu s-a alăturat mecanismului cursului de schimb.

Citeşte şi: Avertisment de la BNR. Inflația este în creștere în primele luni din 2024 și va începe să scadă abia în decembrie