- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Omenirea mai face un pas către tehnologizare. A fost lansat primul satelit pentru agricultură!

05 Jan, 13:23 • Cornel Ghimeșan
2023 a debutat cu un pas imens către tehnologizare. În a 3-a zi din an a fost lansat un satelit dedicat special agriculturii. Acesta va oferi cele mai precise date cu privire la sectorul forestier și cel agricol.
Omenirea mai face un pas către tehnologizare. A fost lansat primul satelit pentru agricultură!

Anul 2023 a început în forță pentru agricultură. Chiar în a 3-a zi a noului an, a fost lansat primul satelit special creat pentru agricultură. Acesta face parte dintr-o constelație de șapte sateliți, care au ca scop să capteze și să furnizeze cele mai precise date cu privire la sectorul agricol și cel forestier. Principalul obiectiv este ca omenirea să poată dezvolta o agricultură durabilă.

EOS SAT-1 a fost construit de Dragonfly Aerospace din Africa de Sud și este un satelit de imagistică. A fost lansat cu succes în data de 3 ianuarie 2023 de pe platforma de lansare Cape Canaveral a SpaceX din Florida, după ce a fost livrat către Statele Unite ale Americii în noiembrie 2022.

Ce are special satelitul EOS SAT-1

Pasul făcut de omenire este unul imens, doarece EOS SAT-1 este primul satelit din lume gândit special pentru a furniza date de înaltă calitate cu privire la sectorul agricol și cel forestier. Tot acest demers are ca scop sprijinirea practicilor eficiente și durabile.

Alte articole: Numărul fermelor din România a scăzut. În prezent mai avem 2,8 de milioane de exploatații agricole, cu aproximativ 1 milion mai puține față de recensământul anterior

Acesta va furniza imagini care vor putea oferi informații extrem de relevante pentru monitorizarea operațiunilor de recoltare, crearea hărților de aplicare, planificarea sezonieră și evaluări care analizează informații precum umiditatea solului, prognoza randamentului culturilor și nivelurile de biomasă.

Totodată, EOS SAT-1 va impacta în mod direct sectorul agricol prin utilizarea teledetecției. Cu ajutorul acesteia va putea fi modelată întreaga agricultură pentru a face posibilă alinierea la Obiectivele de Dezvoltare Durabilă ale ONU, potrivit Africanews.space. Aceste date vor fi de mare ajutor fermierilor în reducerea emisiilor de carbon ajutându-i să dezvolte metode de agricultură durabile.

Constelația a fost comandată de EOSDA (EOS Data Analytics), iar aceștia vor fi plasați pe orbita joasă a Pământului. Conform planificărilor, ceilalți 6 sateliți vor fi lansați pe parcursul următorilor 3 ani.

Omenirea mai face un pas către tehnologizare. A fost lansat primul satelit pentru agricultură!

EOS SAT-1 este echipat cu două camere electro-optice DragonEye, care vor oferi imagini pancromatice și multispectrale într-o bandă de 44 km, 11 benzi spectrale, cu o rezoluție de aproape 1 m – făcându-l unul dintre cei mai calificați sateliți de imagistică din LEO .

Bryan Dean, CEO-ul și cofondatorul Dragonfly Aerospace, a declarat că EOS SAT-1  este primul satelit de imagistică proiectat și construit de Dragonfly, primul microsatelit care a fost fabricat în Africa de Sud din 2009, primul din constelația EOS SAT și prima constelație concentrată în mod special pe agricultură în spațiu.

„Acesta a fost un proiect important pentru întreaga noastră echipă și ne-a permis să ne demonstrăm capacitățile, nu numai în producția de aparate de imagine electro-optice de înaltă performanță, ci și în proiectarea și fabricarea unui sistem complet de imagistică prin satelit. Așteptăm cu nerăbdare să sprijinim EOSDA în misiunea sa de a lansa următorii șase sateliți până în 2025”, a adăugat Bryan Dean.

Compania își propune ca lansarea constelației de sateliți să marcheze existența unei verticale complete de producție de date prin satelit, care să asigure de la colectarea directă a imaginilor până la procesare, analiză și trimiterea datelor către clienți. De asemenea, abordarea unică va oferi date și analize exclusive clienților firmei.

Citește și: O mini-garsonieră de 9 metri pătrați din Paris se închiriază cu 600 de euro. Un videoclip viral arată cât de razna au luat-o chiriile în orașul luminilor.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult