- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

A putea fi considerat un exponat! Cu cât se vinde un carnet CEC de dinainte de 1989!

25 Oct, 14:45 • Oprea Alina
Carnetele CEC de dinainte de Revoluția din anul 1989 valorează sume semnificative pentru cei care le-au păstrat drept amintire, iar acum s-au hotărât să le vândă. Foarte mulți români le vânează!
A putea fi considerat un exponat! Cu cât se vinde un carnet CEC de dinainte de 1989!

Persoanele care și-au păstrat carnetele CEC din perioada de dinainte de Revoluția din 1989 pot acum să le vândă pe site-uri specializate. Spre exemplu, pe un site destul de popular, Okazii, oamenii care vând aceste „exponate” au pornit prețurile de la 22 de lei, dar pot ajunge și la 150 de lei. Acestea sunt căutate, în special, de colecționari, iar vânzarea va creșpte pe măsură ce timpul va trece, iar cele mai scumpe sunt cele care au file necompletate.

Vezi mai multe despre: Femeia care a furat un milion de euro de la CEC a scăpat definitiv de acuzaţii. Povestea incredibilă cu care i-a sensibilizat pe judecători

CEC
CEC

Povestea CEC

CEC este acronimul care vine de la Casa de Economii și Consemnațiuni, o instituție ce a fost fondată în anul 1864 de către Alexandru Ioan Cuza. Aceasta a fost singura cale de acces spre o instituție financiară de către oameni în perioada comunistă, totodată, fiind o reformă pe care Alexandru Ioan Cuza dorea să o adopte în contextul modernizării.

Regimul CEC a fost instaurat tocmai pentru a educa populația, în ideea de a economisi. Ceyățenii primeau carnețele, iar aceștia primeau 100 de lei pentru toți nou-născuții din data de 31 octombrie, Ziua Mondială a Economiei. La finalul anului 1970, a fost înființată și Casa de Economii Școlare, cu scopul de a atrage și elevii către ideea de educare financiară, dar și de a economisi banii.

Înainte de anul 1989, când erau aceste carnețele CEC pe care oamenii primeau câte 100 de lei pentru nou-născuți, unul dintre aceste carnețele era cel mai dorit, iar aici facem referire la cel cu ajutorul căruia cetățeanul român își putea achiziționa o mașină, iar acesta era destul de greu de obținut. La vremea respectivă, era un luc să ai o mașinăm, deoarece nu foarte mult lume își pemritea să aibă un autoturism, iar acest libret era mult așteptat, comunismul nefiind un regim tocmai ușor de digerat, întrucât traiul era destul de greu. Acest libret era „biletul” fiecăruia către achiziția unui autoturism și mulți râvneau la acesta. Instituția financiară oferea și o dobândă avantajoasă care atrăgea foarte mulți oameni, astfel că reprezenta cea mai facilă meotdă prin intermediul căreia puteai să cumperi o mașină, potrivit celor comunicate de cancan.

Vezi mai multe despre: George Coposu nu și-a pierdut flerul pentru afaceri. A construit o clădire de birouri cu un credit uriaş la CEC Bank, iar ratele le plăteşte chiar cu banii băncii