- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

ALERTĂ alimentară în România! Românii se îmbolnăvesc de o boală rară după ce mănâncă conserve de la supermarket

25 Jun, 12:02 • Bumbeneci Diana
Doi bărbați au ajuns la Institutul "Matei Balș" cu o boală rară. Totul s-a întâmplat după ce au mâncat alimente din conservă.
ALERTĂ alimentară în România! Românii se îmbolnăvesc de o boală rară după ce mănâncă conserve de la supermarket

Două cazuri de botulism au fost confirmate la Institutul „Matei Balș”. Pacienții sunt doi bărbați de 54 și 76 de ani. Afecțiunea este rară și poate pune în pericol viața bolnavului, anunță Digi24.

Au ajuns la spital cu o boală rară după ce au mâncat conserve

Potrivit sursei citate, doi bărbați au ajuns la spitalul Matei Balș cu o stare de sănătate deteriorată, iar în urma analizelor, medicii au constatat că au botulism. Cel mai probabil, aceștia s-au îmbolnăvit după ce au consumat mâncare din conserve. Cei doi pacienți sunt acum atent monitorizați.

„Problema este potențialul de agravare, poate fi pusă în pericol viața pacientului, toxina este responsabilă de complicații precum paralizie facială, paralizie la nivelul membrelor și se poate ajunge și la deces”, susține Adrian Marinescu, medic infecționist.

În cazul în care există suspiciunea de îmbolnăvire, trebuie mers de urgență la medic. Adrian Marinescu, medic infecționist:

„Trebuie inițiat tratamentul, tratament care se face cu antitoxină, cu cât se instituie mai repede, cu atât riscul să ai complicații este categoric mai mic.

Simptomele pot apărea la câteva ore de la contaminare și pot fi diverse precum lipsa puterii, vedere încețoșată, stări de oboseală și dificultăți de vorbire.

boală botulism din conserve
boală botulism din conserve

Vezi și: Un nou loc de muncă remote face furori printre români. Salariu de 1500 de euro, bonusuri extrasalariale și muncă de acasă

Botulismul este o boală rară, dar gravă, cauzată de toxina produsă de bacteriile Clostridium botulinum. Aceste bacterii se găsesc în sol și în mediul înconjurător, în special în solul contaminat cu materii organice în descompunere. Ele pot forma sporii care pot supraviețui în condiții extreme, cum ar fi temperaturile ridicate sau congelarea, și pot reveni la o formă activă într-un mediu favorabil.

Simptomele botulismului pot varia, dar pot include slăbiciune musculară, dificultăți la înghițire și vorbire, vedere încețoșată, uscăciunea gurii și a gâtului, greață, vărsături și constipație. În cazuri severe, poate apărea paralizia musculară, inclusiv paralizia respiratorie, care poate fi fatală.

Tratamentul botulismului implică spitalizarea pacientului și administrarea de antitoxină botulinică, care poate ajuta la neutralizarea efectelor toxinelor în organism. De asemenea, pacienții pot necesita asistență respiratorie și alte măsuri de susținere, în funcție de severitatea simptomelor.

Ai mai putea citi și: Un nou job cucerește românii. Venituri de 1000 de euro pe lună, tichete de masă, abonamente și al 13-lea salariu

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult