- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Armata Română angajează peste 5.000 de tineri. Ce salarii și beneficii vor primi cei care aleg o astfel de carieră

20 Mar, 22:27 • Adrian Popovici
Armata Română desfășoară o nouă campanie de recrutare, în aceste condiții, mulți români vor să știe care sunt salariile și beneficiile pe care le vor primi dacă aleg să urmeze o astfel de carieră.
Armata Română angajează peste 5.000 de tineri. Ce salarii și beneficii vor primi cei care aleg o astfel de carieră

Ministerul Apărării Naţionale (MApN) este în mijlocul unei campanii extinse de recrutare a tinerilor în rândurile armate, pentru aceștia fiind disponibile posturi de soldaţi şi gradaţi profesionişti. Înscrierea candidaţilor a avut loc până la 1 martie, acum desfășurându-se etappa de  selecție a candidaților. MApN a anunțat că scoate la concurs peste 5.000 de posturi, transmite Antena 3 CNN.

După cum a transmis Ministerul Apărării Naționale (MApN) în luna februarie, armata română a început o campanie de recrutare masivă, oferind 5.093 de locuri de muncă pentru soldați și gradați profesioniști.

Lansată inițial în februarie, campania de recrutare a Armatei Române a fost prelungită, atrăgând în final aproximativ 6.000 de candidaturi pentru cele 5.093 de poziții disponibile.

Date fiind responsabilitățile pe care le poate aduce o poziție în armată, fie aceasta de soldații simpli, dar și ofițerii superiori, mulți români se întreabă ce salarii primesc cei care aleg o astfel de carieră. Informațiile citate indică faptul că salariile pentru gradații din armata română variază între 2.000 și 4.000 de lei.

Trebuie precizat că cei care își doresc un post în armată nu vor primi doar aceste salarii. Mai exact, banii pe care îi vor primi la final de lună variază în funcție de specializarea aleasă, la care se adaugă sporuri în funcție de specializare, precum și o indemnizație lunară pentru chirie sau hrană.

Beneficiile cu care îi atrage armata includ asigurare medicală și training profesional asigurat de stat, iar soldații pot primi sporuri suplimentare în. Cu toate acestea, cel mai mare salariu îl au maiorii, care, cu sporurile aferente, pot ajunge până la aproximativ 2.000 de euro.

Te-ar putea interesa și: Armata începe marea recrutare din 2024. Au fost anunțate condițiile pentru români

Ce condiții trebuie să îndeplinească cei care vor un post în armată?

În ciuda numărului mare de doritori care își doresc să facă parte din armata română, trebuie precizat și faptul că MApN a stabilit o serie de criterii de selecție a acestora:

  • să aibă cetăţenie română şi domiciliul stabil în România;
  • să aibă vârsta între 18 ani împliniţi, la data începerii programului de instruire, şi cel mult 45 de ani împliniţi, la data finalizării programului de instruire;
  • să fie absolvenţi cel puţin ai primilor doi ani de studiu din învăţământul secundar superior, în condiţiile prevăzute de Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare;
  • să posede permis de conducere auto valabil, categoriile B şi C – candidaţii care optează pentru arma „auto” şi/sau pentru specialităţile militare care necesită conducerea tehnicii specifice auto din arma „geniu”;
  • să declare în scris că, la începerea programului de instruire, renunţă la gradul dobândit anterior în calitate de militar în termen, militar angajat pe bază de contract, gradat profesionist sau gradat voluntar, ori, după caz, la gradul dobândit după parcurgerea a cel puţin un an de studii pentru formarea cadrelor militare în cadrul instituţiilor/unităţilor de învăţământ militar, în cazul în care studiile respective nu au fost finalizate;
  • să fie absolvenţi ai învăţământului postliceal sau universitar cu licenţă de specialitate, cu certificat/diplomă de absolvire a instituţiei de învăţământ – candidaţii care optează pentru profesia de soldat/gradat profesionist în arma „aviaţie”, specialitatea militară „însoţitor de bord – paramedic”.
  • să fie declarat ”Admis” la probele de selecţie care se susţin în centrele zonale de selecţie şi orientare sau în şi care constau în evaluarea psihologică (test de aptitudini și chestionar de personalitate), evaluarea capacităţii motrice (traseu utilitar-aplicativ și alergare de rezistență) şi interviul de evaluare finală;
  • să fie declarat “Apt” la examinarea medicală care are loc în unități sanitare ale Ministerului Apărării Naționale;
  • să fie declarat ”Apt” la examinarea medicală specifică şi/sau evaluarea psihologică a aptitudinilor speciale care va fi parcursă doar de candidații pentru specialitatea militară „forţe pentru operaţii speciale”, „scafandri”, de cei care vor desfăşura activităţi care necesită ambarcarea ori obținerea permisului/brevetului de conducere auto.

Citește și: Sondaj Sociopol: Românii au încredere mare în Pompieri, Armată şi Biserică şi mai puţin în politicieni

Urmărește Daily Business pe Google News