- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ce sumă au economisit românii care au trecut pe IRCC din timp? Suma este de ordinul miilor de lei

24 Apr, 12:31 • Lupu Alexandra
În cazul unui credit ipotecar de 250.000 lei, pe o perioadă de 30 ani, românii care au trecut pe IRCC din timp au economisit o sumă uriașă. Iată explicațiile.
Ce sumă au economisit românii care au trecut pe IRCC din timp? Suma este de ordinul miilor de lei

Românii care au trecut pe IRCC din timp, s-au îmbogățit! Conform unor calcule făcute de zf.ro, dacă persoanele care aveau creditele ipotecare legate de ROBOR le-ar fi mutat pe IRCC încă din iulie 2021, suma pe care ar fi reușit să o economisească până în ziua de astăzi atinge ordinul miilor de lei.

Cât ar fi economisit românii prin IRCC

Calculele relatate de sursa citată arată că, dacă românii care aveau credite legate de ROBOR s-ar fi mutat pe IRCC încă din iulie 2021, ar fi reușit să economisească aproximativ 8.800 lei. Suma uriașă ar fi provenit din diferența ratelor legate de cei doi indici, în cazul unui credit ipotecar de 250.000 lei, pe o perioadă de 30 de ani.

Indicele ROBOR este un indicator al pieței monetare. Din anul 2010, el a fost stabilit de Guvern drept referința în funcție de care să fie stabilite ratele creditelor. După luna mai a anului 2019, IRCC a înlocuit ROBOR, acesta calculându-se prin media aritmetică a ratelor dobânzilor zilnice ale tranzacțiilor interbancare trimestriale.

Românii care au credite la bancă legate de ROBOR au trecut din extremă în extremă în ultima perioadă. Sumele pe care le-au avut de achitat instituțiilor bancare au devenit unele piperate, odată cu creșterea ROBOR. Tocmai de aceea, mulți români se gândesc să treacă la IRCC.

Vezi și: Vrei o nouă casă? Cum să alegi corect casa și creditul. Află cât de ușor locuința ta poate fi supraevaluată

Analiștii economici explică dacă decizia ar fi avantajoasă. Concret, Irina Chițu precizează că rata legată de IRCC ar scădea, însă diferența nu ar fi mare la ora actuală. Diferența ar fi fost una mare pe parcursul anului trecut, mai exact, 500 versus 800 lei. Mai mult decât atât, Chițu a confirmat că indicele IRCC va rămâne sub 6% până în luna septembrie a acestui an.

„Scădem rata, dar diferența nu mai este mare. A fost foarte mare diferența anul trecut, 500 lei versus 800 de lei, pentru că anul acesta a început să crească și IRCC, dar ROBOR a crescut consistent anul trecut și încă este sus, cu un punct procentual peste IRCC.

Dar a fost și cu cinci puncte procentuale diferență, adică cei care au trecut la IRCC anul trecut au economisit consistent din diferența dintre cei doi indici. Acum diferența nu mai este așa mare, doar de un punct procentual, însă se va menține.

Cel puțin până la în septembrie știm că IRCC-ul va fi sub 6%. Este acum 5,98% de la 1 aprilie, iar de la 1 iulie până la 1 octombrie va fi 5,93%, în ușoară scădere”, a explicat Irina Chițu, director finzoom.ro.

Cât ar fi economisit românii prin IRCC
Cât ar fi economisit românii prin IRCC

Irina Chițu ține să le reamintească românilor care au credite că IRCC-ul este o medie trimestrială, iar ROBOR este una zilnică. Analistul economic precizează că, în momentul în care vor începe să scadă ofertele de dobândă între ele, cu siguranță se va resimți o micșorare și la nivelul IRCC-ului.

„Să nu uităm cum se calculează cei doi indici. ROBOR este o ofertă, deci cu cât își oferă băncile între ele bani, cu ce dobândă, se fac sau nu se fac tranzacții în funcție de cum decide fiecare bancă. Dar în momentul în care decid să se împrumute efectiv, atunci acele dobânzi intră în calculul IRCC.

Singura diferență este că se calculează cu întârziere IRCC. Deci IRCC-ul este o medie trimestrială, iar ROBOR-ul este o medie zilnică de cotații de dobânzi. De exemplu, de la 1 aprilie se aplică IRCC pe baza dobânzilor cu care s-au împrumutat băncile anul trecut în octombrie, noiembrie, decembrie. De aici este diferența.

Dar e clar că în momentul în care vor începe să scadă ofertele de dobândă între ele, adică cele care formează ROBOR, atunci vor și alege să se împrumute efectiv la aceste dobânzi mai mici băncile și vor forma IRCC-ul. Deci va scădea și IRCC”, relatează analistul economic.

Te-ar putea interesa și următorul subiect: Raiffeisen Bank anunță o creștere semnificativă a profitului pe 2023! Instituția bancară își propune să depășească piața la creditare