- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cea mai mare tranzacție cu terenuri arabile mari din 2023 a vizat un teren de 118 hectare, în valoare de 830,7 mii de euro

10 Jan, 19:16 • Bocioacă Bianca
Numărul și valoarea tranzacțiilor cu terenuri arabile compacte a scăzut anul trecut față de 2022. Au fost avizate 11 tranzacții în valoare de peste 4 milioane de euro, cu 42% mai puțin decât anul anterior.
Cea mai mare tranzacție cu terenuri arabile mari din 2023 a vizat un teren de 118 hectare, în valoare de 830,7 mii de euro

Piața de terenuri arabile mari s-a reîntors în 2023 la un nivel asemănător cu cel din perioada pandemică, raportându-se numai 11 tranzacții cu suprafețe ce depășesc 30 de hectare, ce au vizat un total de aproximativ 517 hectare în valoare de 20 de milioane de lei (4 milioane de euro), potrivit unei analize realizată de Economica pe baza datelor publicate de Ministerul Agriculturii și care iau în calcul numai contractele pentru care există avizul final al Ministerului Agriculturii.

Citește și: România, printre principalii producători de cereale ai Uniunii Europene. Unde se clasează țara noastră în agricultura din UE

În urmă cu un an, Ministerul Agriculturii a avizat pozitiv 19 tranzacții cu terenuri arabile mai mari de 30 de hectare, adică cu opt mai multe decât în 2023. Tranzacțiile au vizat 800 de hectare de teren, în valoare de peste 7 milioane de euro.

Cele mai mari tranzacții cu terenuri

Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, cea mai mare tranzacție a vizat un teren de 118,3 hectare din localitatea Gădina, județul Constanța, pentru care o întreprindere individuală, fost arendaș, a plătit aproximativ 4 milioane de lei. Vânzătorii sunt investitorii italieni Attilio și Gian Franco Beccaria.

Apoi, urmează o tranzacție de 102,8 hectare de teren arabil situat pe raza localității Slobozia, Giurgiu, pentru care o întreprindere individuală a achitat 6 milioane de lei (peste 12.100 euro/hectar). Vânzătorul este SC Danube Land Invest.

Citește și: Probleme fără precedent în Agricultura din România. Adrian Oros, fost ministru al Agriculturii: „47% din fermieri sunt aproape în faliment”

În 2023, au fost perfectate două tranzacții a câte 50 de hectare fiecare, în locaități și cu cumpărători diferiți, pentru care s-au achitat 2,1 milioane de lei și respectiv 1,7 milioane de lei. Cumpărători au fost o persoană fizică și societatea Agracris.

Tranzacțiile enumerater se referă numai la terenuri arabile cu suprafețe mai mari de 30 de hectare vândute bloc și raportate, potrivit legislației în vigoare, de Ministerul Agriculturii.