- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Forța de muncă din România este susținută de străini. Metroul și autostrăzile sunt construite de lucrătorii dintr-o țară din Asia de Sud

11 Apr, 09:34 • Lupu Alexandra
Muncitorii străini sunt baza forței de muncă din România! Așa cum arată primele informații, lucrările de la metrou și autostrăzi sunt susținute de lucrători dintr-o țară din Asia de Sud.
Forța de muncă din România este susținută de străini. Metroul și autostrăzile sunt construite de lucrătorii dintr-o țară din Asia de Sud

Muncitorii străini urmează să fie aduși în România! Așa cum arată primele informații, lucrările de la autostradă și metrou vor fi susținute de lucrători dintr-o țară din Asia de Sud, mai exact, din Bangladesh, relatează profit.ro.

Muncitorii străini se pregătesc să vină în România

Primele informații relatate de sursa citată arată că a fost deschisă o nouă secție consulară la Dhaka, în Bangladesh, pentru a facilita recrutarea de personal necesar pentru lucrările de la metrou sau de la autostrăzile României. Aducerea muncitorilor străini în țară nu va dura foarte mult, față de 6 sau 8 luni, atât cât a fost nevoie să aștepte reprezentanții pentru procesarea actelor forței de muncă din Asia.

Mai mulți antreprenori din mediul de afaceri s-au unit cu Patronatul Importatorilor de Forță de Muncă din România pentru a deschide o secție consulară la Kathmandu, în Nepal. PIFMR a declarat că salută implicarea responsabililor statului român, în ceea ce privește identificarea soluțiilor pentru rezolvarea uneia dintre cele mai mari probleme pentru piața muncii, respectiv, timpii foarte mari de așteptare pentru procesarea vizelor muncitorilor străini.

Astfel, a fost deschisă o nouă secție consulară în Bangladesh, la Dhaka, fiind alocate mai multe resurse umane. În cele ce urmează, problemele de interes național vor fi rezolvate în regim de urgență, aici fiind vizate societățile care au în desfășurare lucrări de construcție la autostrăzi sau metrou.

Elena Panțiru a declarat că a purtat mai multe discuții cu reprezentanții Centrului Naționale de Vize, în așa fel încât să fie identificate soluțiile pentru timpii mari de așteptare al documentelor. Cofondatoarea PIFMR precizează că a fost deschisă secția consulară la Bangladesh, și totodată, celor nouă consuli care lucrau la cererile de viză li s-au mai alăturat alți trei reprezentanți, trimiși de autorități. Acest lucru înseamnă că cererile vor fi procesate mai repede.

„Am purtat o serie de discuții pe acest subiect cu reprezentanții Centrului Național de Vize, care ne-au prezentat primele măsuri de remediere a timpilor mari de așteptare pentru soluționarea vizelor muncitorilor străini, fără deschiderea unei secții consulare la Kathmandu.

În acest sens a fost deschisă de curând în Dhaka, în Bangladesh, o secție consulară, iar toate cererile cetățenilor bengali au fost direcționate aici și astfel a fost degrevata Ambasada Indiei, unde erau arondate: Bangladesh, Nepal și India.

Pe lângă cei nouă consuli care lucrau cereri de viză, autoritățile au mai trimis încă trei reprezentanți. În total sunt doisprezece persoane care în prezent procesează cereri”, declară Panțiru.

Te-ar putea interesa și următorul subiect: Germania adoptă o nouă lege a naționalității! Străinii vor avea foarte multe avantaje. Cu ce interdicții vine la pachet legea?

Muncitori străini
Muncitori străini

În ceea ce privește posibilitatea de deschidere a unei secții consulare la Kathmandu, se pare că, din motive obiective, acest lucru nu se va întâmpla prea curând. Ultimele informații arată că Departamentul Consular din cadrul Ministerului Afacerilor Externe nu deține capacitatea logistică necesară pentru a susține încă un proiect din această categorie. Cofondatoarea PIFMR a precizat că este vorba despre foarte multe resurse implicate în această acțiune.

,,Pentru moment, ne-au explicat că nu au logistica necesară deschiderii a două secții pentru o nouă misiune diplomatică în aceasta zonă.

Este vorba de foarte multe resurse și câtă vreme timpii de așteptare pentru procesarea vizelor a fost redus, această măsură se bucură de sprijinul nostru, în calitate de antreprenori”, a completat Elena Panțiru.

Inspectoratul General pentru Imigrări a oferit sprijin muncitorilor străini care au stat între 3 și 5 luni pentru a aștepta programarea la prelungirea dreptului de ședere. Panțiru relatează că, în ceea ce privește timpii de așteptare pentru permisele de ședere, aceștia au fost înjumătățiți, tocmai prin măsurile implementate.

,Au lucrat weekendurile, în ultima săptămână a lunii martie și prima săptămână a lunii aprilie și au procesat peste 2000 de cereri, ceea ce este mare lucru, pentru că acest volum de obicei este realizabil într-o săptămâna de zile.

Inspectoratul General pentru Imigrări s-a implicat și astfel au ajutat oamenii aflați la rând, s-au asigurat că au dosarele în regulă, pentru a accelera procesul, ceea ce este de admirat”, a concluzionat Elena Panțiru.

Citește și: Grecia angajează străini în turism. Numărul locurilor de muncă vacante este de 100.000