- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Guvernul a decis! Salarii mai mari pentru anumiți bugetari. Marius Budăi: „Astăzi s-a mai produs încă o etapă din a aplica ceea ce înseamnă Legea salarizării unitare”

08 Jun, 16:40 • Lupu Alexandra
Este oficial! Majorări salariale pentru anumiți bugetari.
Guvernul a decis! Salarii mai mari pentru anumiți bugetari. Marius Budăi: „Astăzi s-a mai produs încă o etapă din a aplica ceea ce înseamnă Legea salarizării unitare”

Marius Budăi aduce vești bune pentru români! Anumiți bugetari vor primi salarii mai mari, în urma unei decizii pe care Guvernul a adoptat-o astăzi, 8 iunie, relatează stiripesurse.ro. Concret, Executivul a aprobat majorarea salarială pe anexele 2 și 6 din Legea salarizării unitare în sistemul bugetar care are în vedere atât domeniul „Sănătate și Asistență Socială”, cât și „Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională”, inclusiv pentru lucrătorii din penitenciare.

Salarii mai mari pentru anumiți bugetari

Marius Budăi a confirmat oficial. Guvernul a aprobat majorarea salarială pe anexele 2 și 6 din Legea salarizării unitare în sistemul bugetar. Astfel, anumiți bugetari vor beneficia în cele din urmă de salarii mai mari. Concret, ne referim la salariații din domeniul „Sănătate și Asistență Socială” și „Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională”, inclusiv lucrătorii din penitenciare.

Te-ar putea interesa și: Încă o categorie de bugetari amenință cu proteste! Polițiștii au asul pregătit „Avem soluții să blocăm sistemul! Nu ne provocați!”

„Astăzi s-a mai produs încă o etapă din a aplica ceea ce înseamnă Legea salarizării unitare în sistemul bugetar din România, şi anume: anexa 2, pentru familia ocupaţională ‘Sănătate şi Asistenţă socială’, pentru că efortul bugetar pentru această anexă este şi pentru persoanele care lucrează în domeniul ‘Sănătăţii şi Asistenţei sociale’.

Iar anexa nr. 6, pentru tot ceea ce înseamnă ‘Apărare, Ordine publică şi Siguranţă naţională’, cu precizarea că pe această anexă se află şi lucrătorii din cadrul penitenciarelor. Efortul bugetar pentru anexa 2 este în jur de 406 milioane de lei, un efort de 350 de milioane, de acum până la sfârşit de an, pentru ‘Asistenţă socială’, şi 56 de milioane de lei pentru ‘Sănătate’.

Iar efortul este de 700 de milioane de lei, până la sfârşitul anului, pentru toţi cei care intră pe anexa 6, repet, nu numai ‘Apărare, Ordine publică şi Siguranţă naţională’, ci şi lucrătorii din cadrul penitenciarelor”, a explicat Marius Budăi, într-o conferință de presă susținută la Palatul Victoria.

Proiectul de Ordonanță a fost publicat în transparență decizională în cursul zilei de ieri, 7 iunie, de către Ministerul Muncii. Prevederea se va aplica angajaților din domeniul asistenței sociale și pentru cei din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională.

Bugetari
Bugetari

În Ordonanță se relata că o parte din personalul medico-sanitar și auxiliar sanitar nu au atins nivelul maxim de salarizare prevăzut în grilă. Mai mult decât atât, în proiectul citat se preciza că acordarea nivelului salariilor de bază pentru respectivele categorii de bugetari ar aduce un impact bugetar nesemnificativ, și totodată, ar elimina discriminările de natură salarială.

„Articolul unic al prezentei Ordonanţe de urgenţă a Guvernului prevede completarea articolului I din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.168/2022 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1186 din 9 decembrie 2022, cu două noi alineate care prevăd că, începând cu luna iunie 2023, salariile de bază ale personalului care ocupă funcţiile prevăzute la Anexa nr.II Familia ocupaţională de funcţii bugetare „Sănătate şi Asistenţă Socială” precum şi soldele de funcţie/salariile de funcţie ale personalului care ocupă funcţiile prevăzute la Anexa nr.VI Familia ocupaţională de funcţii bugetare „Apărare, Ordine Publică şi Securitate Naţională” din Legea-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare, să se stabilească la nivelul salariilor de bază/ soldelor de funcţie/salariilor de funcţie prevăzute de această lege pentru anul 2022″, se arăta în nota de fundamentare care însoţeşte proiectul de act normativ.

„Spre deosebire de restul personalului care este salarizat pe această anexă (medici, asistenţi medicali, alt personal de specialitate cu studii superioare etc), aceste categorii de personal sunt singurele din anexa nr. II la Legea-cadru nr. 153/2017 care nu au atins nivelul maxim de salarizare din grilă”, se menționează în proiectul depus în transparență publică la Ministerul Muncii.

Citește și: Proiect de Ordonanță. Ce s-ar putea întâmpla din această lună cu salariul mai multor categorii de bugetari