- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

„Hrana bogaților”, cultivată în România! Noul soi de plantă vine cu beneficii pentru sănătate

26 Aug, 21:30 • Constantin Cristina
Planta considerată delicatesă, care se cultivă și în România. „Hrana bogaților” ajută sistemul imunitar și scade colesterolul.
„Hrana bogaților”, cultivată în România! Noul soi de plantă vine cu beneficii pentru sănătate

„Hrana bogaților” se cultivă și în România. Este vorba de un soi nou care vine cu beneficii pentru sănătate. Banca de Resurse Genetice Vegetale Buzău are în curs de omologare și brevetare acest soi cu multiple întrebuințări: alimentare, medicinale, ornamentale și melifere, potrivit brgv.ro.

Citește și: Țara care renunță la plantațiile de orez. Fermierii continuă să se lupte cu seceta: „Va fi greu să acoperim deficitul pe care îl avem”

„Hrana bogaților”, cultivată în România! Noul soi de plantă vine cu beneficii pentru sănătate

Anghinarea este una dintre cele mai vechi plante cunoscute a fi cultivate în lume, fiind nativă în Africa de Nord, Insulele Canare, dar și Europa. În România, acest nou soi de plantă se poate cultiva de la șes până la zona de deal, chiar aproape spre munte. Terenul trebuie sa fie unul ușor, nu argilos. Planta se dezvoltă bine dacă există umiditate, putându-se obține mai multe recolte pe an. De asemenea, planta este iubitoare de lumină și de umiditate. Cele mai bune condiții de creștere și dezvoltare sunt în zonele de câmpie din sud, sud-vestul și estul țării.

Anghinarea este o plantă erbacee, perenă (în cultură se comportă ca plantă anuală, bianuală, trianuală), legumicolă, alogamă, entomofilă, meliferă, cu un sistem radicular viguros, care pătrunde adânc în pământ. În partea superioară a rădăcinii formează niște lăstari la baza cărora cresc rădăcini subțiri. Când înmulțirea se face pe cale vegetativă, se folosesc acești lăstari.

planta Anghinarea
planta Anghinarea

Iată cum se consumă corect anghinarea

Se recomandă să fie în stare crudă, sub formă de salate, fie preparată cu diferite sosuri. Atât receptaculele florale, cât şi nervurile principale ale frunzelor au un conţinut ridicat de hidraţi de carbon şi substanţe aromatice, care dau gust deosebit de plăcut. Anghinarele tinere, consumate crude, sunt digerabile şi sunt indicate în problemele digestive.

Conține cinarină, oxidaze, polifenoli, flavone, vitaminele A, B, C, mangan, fosfor, fier, lipide, zaharuri și este și o importantă sursă de fibre, de inulină – substanță care stimulează sistemul imunitar, facilitează tranzitul intestinal, crește asimilarea magneziului și a calciului în organism.

Potrivit USDA, anghinarea are următoarele valori nutriționale, la 100 g: Calorii – 60 kcal; Proteine – 4 g; Carbohidrati – 19 g; Fibre – 9,1 g; Calciu – 76 mg; Fier – 2,2 mg; Potasiu – 595 mg; Sodiu – 160 mg; Fosfor – 12% din DZR​; Vitamina A – 267 UI; Vitamina C – 25% din DZR; Vitamina K – 24% din DZR; Vitamina B1 – 6% din DZR.

Alte articole: Planta – minune cu care se încălzesc oamenii din acest loc din Europa pentru a scăpa de facturi. O tonă costă 110 euro