- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Impozitarea cu 10% pentru concediile medicale, eliminată de Senat. Subiectul, motiv de controverse între PNL și PSD

13 Feb, 08:27 • Adrian Popovici
Impozitul aplicat pe concediile medicale ar putea să fie eliminat, după ce proiectul a fost adoptat astăzi de către Senat și se pregătește să fie dezbătut în Camera Deputaților. Liberalii propun eliminarea impozitului de 10% pentru toate categoriile de concedii medicale, în timp ce social-democrații doresc ca această măsură să nu fie aplicată în toate circumstanțele. Votul asupra proiectului a fost unul tensionat, marcând o dezbatere aprinsă între cei doi parteneri de guvernare
Impozitarea cu 10% pentru concediile medicale, eliminată de Senat. Subiectul, motiv de controverse între PNL și PSD

Impozitul aplicat pe concediile medicale este pe cale să fie eliminat, după ce proiectul a fost adoptat astăzi de către Senat și se pregătește să fie dezbătut în Camera Deputaților. Liberalii propun eliminarea impozitului de 10% pentru toate categoriile de concedii medicale, în timp ce social-democrații doresc ca această măsură să nu fie aplicată în toate circumstanțele. Votul asupra proiectului a fost unul tensionat, marcând o dezbatere aprinsă între cei doi parteneri de guvernare, transmite Antena 3 CNN.

Senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc a depus amendamentul pentru eliminarea impozitului de 10% pe concediile medicale, care a fost apoi asumat de grupul PNL.

Controversa  în ceea privește concediile medicale apare în ceea ce privește intențiile liberalilor, aceștia dorind să elimine impozitul pentru toate categoriile, în timp ce aleșii social-democrați, inclusiv ministrul sănătății, Alexandru Rafila, și liderul lor, Marcel Ciolacu, au declarat că doresc eliminarea impozitului doar pentru anumite tipuri de concedii medicale, cum ar fi cele pentru pacienții care suferă de cancer.

Cu toate acestea, rămâne de văzut dacă dezbaterea în ceea ce privește concediile medicale va continua în coaliție sau dacă va fi tranșată în Camera Deputaților, forul decizional în această situație. Este incert dacă vor fi făcute modificări conform dorințelor social-democraților sau dacă proiectul va fi adoptat în forma propusă de liberali, așa cum s-a întâmplat în Senat.

Te-ar putea interesa și: Schimbare majoră cu privire la concediile medicale ale românilor! Guvernul ia decizia anului 2024

Concediile medicale au dus la controverse în coaliția de guvernare. Sursă foto: Pexels
Concediile medicale au dus la controverse în coaliția de guvernare. Sursă foto: Pexels

Ce spune Marcel Ciolacu despre concediile medicale?

„Descurajez și trebuie să descurajăm abuzul de concedii medicale nejustificate, însă este nevoie și de o clarificare legislativă în sprijinul celor aflați în situațiile în care acest tip de concediu este obligatoriu”

, a spus premierul Marcel Ciolacu, săptămâna trecută.

La finalul anului trecut, Guvernul Ciolacu a introdus această taxă suplimentară pentru concediile medicale printr-o ordonanță de urgență.

În timpul dezbaterii privind „Cancerele în rândul femeilor – direcții de acțiune pentru îmbunătățirea prevenției, a diagnosticului precoce și a accesului timpuriu la tratament”, organizată cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva Cancerului, senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc a subliniat că o mai mare impozitare pentru concediile medicale nu va aduce o creștere semnificativă a încasărilor în bugetul de stat.

Citește și: Premierul Marcel Ciolacu răbufnește pe tema problemei concediilor medicale. „Aceşti oameni trebuie încurajaţi să lucreze”