- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Jocurile de noroc, un pericol pentru copii, 14% admit că au jucat pe bani. Se cere interzicerea totală a publicității

15 Feb, 12:56 • stefan.vlad
Jocurile de noroc, un pericol pentru copii. Organizația ”Salvați copiii” cere completarea proiectelor de lege de la Parlament și anume interzicerea totală a publicității la acestea. De asemenea, mai solicită ca sălile să nu fie în apropierea terenurilor de sport la care au acces copiii.
Jocurile de noroc, un pericol pentru copii, 14% admit că au jucat pe bani. Se cere interzicerea totală a publicității

Jocurile de noroc, un pericol pentru copii. Potrivit unui studiu recent al organizației, 14% admit că au jucat jocuri de noroc pe bani. Așadar,  solicitările sunt transmise de organizație într-o scrisoare deschisă adresată Parlamentului.

Jocurile de noroc, un pericol pentru copii

Pentru protecția copiilor și tinerilor împotriva dependenței de jocurile de noroc, Organizația Salvați Copiii solicită Parlamentului României

  • interdicția oricărei forme de publicitate a jocurilor de noroc, inclusiv online
  • amplasarea sălilor de jocuri de noroc
  • la o distanță de cel puțin 300 de metri de unitățile de învățământ sau alte spații destinate copiilor și tinerilor”,

transmite organizația, într-un comunicat.

Citește și: Păcănelele, interzise pe distanţă de 300 de metri faţă de şcoli. Locurile în care nu mai pot funcţiona sălile de jocuri de noroc

Se cere completarea proiectelor de lege

Organizația ”Salvați Copiii” recomandă completări la cele două proiecte de lege aflate în procedură parlamentară. Acestea se referă la protecția copiilor și tinerilor în vederea evitării dependenței acestora de jocurile de noroc:

  • interzicerea oricărei forme de comunicare comercială
    • audiovizuală, în presa scrisă, în mediul online, în serviciile cinematografice ori de telefonie
    • inclusiv cele realizate în spații publice exterioare ori interioare
    • care au drept scop promovarea jocurilor de noroc, a pariurilor pentru evenimentele sportive ori spațiilor destinate acestora.
  • includerea terenurilor cu caracter sportiv, la care copiii și adolescenții au acces pentru derularea de activități sportive
    • ca spații față de care se impune distanța de 300 de metri în raport cu agențiile de jocuri de noroc.
  • neacordarea autorizației de exploatare a jocurilor de noroc în localitățile cu mai puțin de 10.000 de locuitori (acum, 5.000 locuitori)
  • ridicarea limitei de vârstă la 21 de ani (față de 18 ani) în privința accesării jocurilor de noroc
  • abrogarea articolului care prevede permiterea inserturilor grafice statice sau în mișcare, cu sau fără sunet, a logo-urilor companiilor cu activități din sfera jocurilor de noroc sau a altui simbol
    • prin care se identifică acestea sau produse reprezentative ale acestora, dacă acestea sunt efectuate în timpul transmisiunilor sportive în direct.

Organizația susține că mulți sportivi ”sunt percepuți ca modele de către copii, generând astfel tentația de a paria pe echipele sau sportivii favoriți și riscul ca pariurile să devină o normă socială în rândul copiilor și tinerilor”.

Trebuie să conștientizăm riscurile reale ale dependenței de jocurile de noroc și comportamentele patologice distructive pe care le generează.

Dacă nu ne mai dorim adulți care suferă de anxietate sau depresie asociate cu pierderile din jocurile de noroc, care sunt afectați de faliment personal, pierderea locurilor de muncă, productivitate scăzută și multe alte efecte negative, atunci înseamnă că trebuie să începem să ne protejăm copiii prin măsuri stricte, prevenție și educație continuă.

Iar asta include printre multe altele, eliminarea totală a publicității la jocurile de noroc, limitarea spațiilor destinate acestor activități și chiar interzicerea jocurile de noroc persoanelor sub 21 de ani” a declarat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.