- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Luna noiembrie aduce două anotimpuri în România. ANM anunță când vin ninsorile

05 Nov, 14:44 • Bumbeneci Diana
Prognoza meteo ANM pentru noiembrie a fost actualizată. O lună, două anotimpuri.
Luna noiembrie aduce două anotimpuri în România. ANM anunță când vin ninsorile

Vremea se menține extrem de schimbătoare în luna noiembrie. În prima decadă, ANM anunță caracteristici ale sezonului de toamnă, dar spre sfârşitul lunii, lapoviţa şi chiar ninsoarea pot anunţa începutul iernii.

Luna noiembrie aduce două anotimpuri în România.

Conform meteorologilor, pentru luna aceasta, temperatura maximă absolută a lunii noiembrie în România este de 30,5 grade, iar cea minimă de -30,8 grade Celsius. La Bucureşti, maxima absolută are valoarea de 29,4 grade, în timp ce minima a coborât la -19,4 grade Celsius.

„Situată la hotarul dintre toamnă şi iarnă, luna noiembrie mai păstrează, cel puţin în prima sa decadă, caracteristici ale sezonului de toamnă, dar treptat, spre sfârşitul lunii, lapoviţa şi chiar ninsoarea anunţă începutul iernii. În nopţile senine, frigul este adesea pătrunzător, iar bruma şi îngheţul la sol sunt fenomene des întâlnite. Masele de aer umed şi cele reci continentale ce se deplasează dinspre Câmpia Rusă se întâlnesc deseori, deasupra ţării noastre, astfel că vremea se menţine închisă şi umedă zile în şir. În aceste condiţii şi valorile termice marchează o scădere considerabilă faţă de luna octombrie”, precizează specialiştii ANM.

Din datele înregistrate în perioada 1961-2022, la staţiile meteorologice din reţeaua Administraţiei Naţionale de Meteorologie, se constată că temperatura medie multianuală a lunii noiembrie nu depăşeşte 8 grade Celsius decât în zona litoralului, mai evidențiază ANM.

În zonele joase din Dobrogea şi Banat, dar şi în Lunca Dunării, mediile de temperatură se situează între 6 şi 8 grade Celsius.

meteo noiembrie
meteo noiembrie

„În zonele de câmpie şi de deal din Muntenia, Oltenia, Moldova, Banat, Crişana şi Maramureş sunt caracteristice valori medii între 4 şi 6 grade. În Transilvania, nordul şi centrul Moldovei, în Subcarpaţii Moldovei şi de Curbură, precum şi în estul Maramureşului, temperatura medie variază între 2 şi 4 grade Celsius.

În zona montană joasă şi în depresiunile intramontane sunt caracteristice temperaturi medii cuprinse între -2 şi 2 grade Celsius, iar în zona montană înaltă (peste 1.500 metri) aceste valori coboară sub -2 grade şi uneori sub -4 grade Celsius”, mai este prevăzut în prognoza ANM.

Cele mai calde luni noiembrie din ultimii ani

Potrivit ANM, în topul anilor cu cele mai calde luni noiembrie se află: 1962, 1963, 1969, 2000, 2010, 2013 şi 2019.

Temperatura maximă absolută a lunii noiembrie în România este 30,5 grade Celsius şi a fost înregistrată la Călăraşi, în data de 1 noiembrie 1926. Cât despre Capitală, aici maxima absolută are valoarea de 29,4 grade Celsius, înregistrată la staţia meteorologică Bucureşti-Filaret, tot în data de 1 noiembrie 1926 ca şi maxima absolută pe ţară.

Poți citi și: Meteo Crăciun 2023. Meteorologii Accuweather au modificat prognoza meteo și anunță că vom avea un Crăciun cum nu a fost în ultimul deceniu

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult