- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Schimbări majore pe piața muncii! Tinerii nu mai vor contracte de muncă pe perioadă nedeterminată, ci pe termen scurt. Ce calități va trebui să aibă angajatul viitorului

19 Feb, 16:49 • Anghel Oana
Piața muncii s-a schimbat mult la față în ultimii ani. Una dintre aceste schimbări vizează preferința angajaților pentru contractele de muncă pe termen scurt. Dacă generațiile anterioare erau adaptele contractelor pe perioadă nedeterminată, generația de azi nu se mai teme pentru stabilitatea locului de muncă.
Schimbări majore pe piața muncii! Tinerii nu mai vor contracte de muncă pe perioadă nedeterminată, ci pe termen scurt. Ce calități va trebui să aibă angajatul viitorului

Piața muncii abundă de locuri de muncă pentru toate vârstele, pentru toate gusturile și pentru toate nivelurile de studii, astfel încât tinerii nu mai trăiesc cu frica cu care trăiau părinții și bunicii lor, aceea de a-și pierde serviciul din varii motive.

Schimbări majore pe piața muncii! Tinerii vor contracte de muncă pe termen scurt

Angajații zilelor noastre își doresc mai multă flexibilitate, mai mult timp liber, astfel încât ajung să facă slalom printre joburi până îl găsesc pe cel ideal. Iar angajatorii nu au de ales decât să se adapteze acestei tendințe.

Vom vedea un număr din ce în ce mai mare de angajați și experți care nu mai sunt dispuși să se angajeze cu contracte pe termen lung. Oameni care după o experiență lungă corporatistă își doresc mai multă flexibilitate. Vor alege joburi, proiecte de scurtă durată. Comportamente similare vedem și la generația tânără care dorește mai mult timp liber, se mută mai rapid de pe un job pe altul, se atașează mai puțin de un angajator pe lungă durată. Pentru angajatori acomodarea acestor nevoi nu este deloc ușoară pentru că înseamnă o schimbare majoră a modelului de lucru, a organizării muncii, a culturii organizaționale. Însă vine cu beneficiul accesului la aceasta masa de candidați de care angajatorii au mare nevoie”, a spus Cătălina Magui, Director HR la Societe Generale Global Solution Centre, potrivit economica.net

piața muncii

Citeste si Angajați înlocuiți de Inteligența Artificială. Un studiu arată că noile tehnologii ar putea duce la dispariția a circa 10% din locurile de muncă

Joburi cu perspective pentru viitor

Pentru următorii ani, se observă o tendință de creștere a cererii pentru analiști financiari specializați în analiza datelor. Majoritatea pozițiilor din departamentele financiare vor necesita cunoștinte solide despre tehnologia blockchain, previzionează specialiștii în Resurse Umane. Odată cu amploarea pe care a luat-o fenomenul inteligenhței artificiale, va creşte și cererea pentru specialiști în inteligența artificială și securitatea cibernetică.

Cei interesați de o carieră în HR, în industria serviciilor de afaceri vor trebui să aibă competențe digitale solide, pentru că multe dintre procesele pe care le implică posturile vor fi complet automatizate, estimează Asociaţia Business Service Leaders în România (ABSL).

Ce calități va trebui să aibă angajatul viitorului

Analizele experților în HR arată că angajații viitorului vor trebui să dea dovadă de creativitate și de empatie pentru cei din jur. De asemenea, vor trebui să poată munci în echipă și să fie capabili să accepte diversitatea.
Citeste si Ce răspund viitorii angajați când sunt întrebați de așteptările salariale. Care este cea mai bună variantă: „Sunt 3 posibilități”
Până în 2030 peste 60% dintre necesitățile joburilor viitoare se vor concentra pe competențe soft. Creativitatea, munca în echipă și acceptarea diversității vor conta enorm în următorii zece ani, la fel ca și empatia pentru cei din jur. De asemenea, potrivit experților, pentru a avea acces la un loc de muncă bine plătit, candidatii vor trebui să aibă un plan de dezvoltare profesională bine conturat, pe care să se axeze și pe care să îl exprime, o bună cunoaștere a organizației și a culturii acesteia, dar și a industriei și nu în ultimul rând încrederea în sine”, e de părere Cristian Cilibiu, reprezentant al ABSL.
Peste 200.000 de angajați lucrează în prezent în industria serviciilor pentru afaceri și numărul acestora va crește cu 10% până la finalul acestui an, estimează Asociaţia Business Service Leaders în România. 67% dintre angaţii din industria serviciilor pentru afaceri au între 25 şi 40 de ani, iar 14% dintre ei au sub 25 de ani, spune Asociaţia într-un raport remis Economica.net.