- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Preţul aurului a atins un maxim istoric, de 312,9021 lei/gram. BNR a anunțat o scumpire de peste 6 lei într-o singură zi

05 Mar, 17:35 • Adrian Popovici
Prețul aurului atinge noi înălțimi pe piața românească, asta după ce gramul s-a scumpit marți cu 6,1312 lei (2%), ajungând la o cotaţie de 312,9021 lei, de la 306,7709 lei, cât anunţase luni Banca Naţională a României (BNR), înregistrând din nou o valoare record, notează Agerpres. Această creștere semnificativă a prețului metalului prețios continuă să atragă atenția pe piața financiară românească și să alimenteze speculațiile investitorilor.
Preţul aurului a atins un maxim istoric, de 312,9021 lei/gram. BNR a anunțat o scumpire de peste 6 lei într-o singură zi

Marți, pe prețul aurului din România, a fost înregistrată o creștere semnificativă a prețului metalului prețios, ajungând la cote record. Gramul de aur a înregistrat o creștere de 6,1312 lei, echivalentul a aproximativ 2%, atingând o cotație de 312,9021 lei. Această creștere notabilă vine în urma anunțului făcut de Banca Națională a României (BNR), care a confirmat aceste evoluții. Această tendință ascendentă a prețului aurului continuă să atragă atenția investitorilor și a analiștilor de piață, după cum arată o analiză Agerpres.

În același timp, moneda națională a suferit modificări în raport cu alte valute importante. Euro a fost cotat la 4,9719 lei, înregistrând o creștere de 0,21 bani, echivalentul a 0,04% față de cotația anterioară. De asemenea, în raport cu dolarul american, leul a suferit o ușoară depreciere, moneda americană fiind cotată la 4,5820 lei, cu o creștere de 0,32 bani (0,07%) comparativ cu ședința precedentă.

Totuși, există și aspecte pozitive în evoluția monedei naționale. Aceasta s-a apreciat în raport cu francul elvețian, fiind cotată la 5,1707 lei, înregistrând o scădere de 1,35 bani (-0,26%) față de cotația anterioară. Această tendință poate fi interpretată ca un semn de stabilitate pe piețele internaționale în ceea ce privește cursul leului față de alte valute.

Prețul aurului a ajuns marți la un maxim istoric. Foto: Unsplash
Prețul aurului a ajuns marți la un maxim istoric. Foto: Unsplash

Te-ar putea interesa și: Câte kg de aur și de argint s-au obținut dintr-un milion de telefoane mobile reciclate: „Bateriile au potenţialul de a fi periculoase pentru mediu”

Prețul aurului reacționează la contextul economic și politic mondial

În contextul actual, în care instabilitatea economică este tot mai pronunțată, investitorii caută adesea refugiu în active mai sigure, precum aurul. Această cerere crescută pentru metalele prețioaseconduce la o creșterepentru prețul aurului pe piețele financiare. Factori precum inflația, incertitudinea geopolitică și instabilitatea economică globală influențează în mod direct prețul aurului, care este perceput adesea ca o investiție sigură în perioadele de turbulențe economice.

Această creștere pentru prețul aurului pe piața românească, însoțită de fluctuațiile valutare ale leului în raport cu alte monede, reflectă o dinamică complexă pe piețele financiare internaționale. Investitorii sunt în căutare de active sigure în fața incertitudinilor economice, iar aurul continuă să fie un refugiu atractiv în aceste vremuri tulburi.

Citește și: O nouă „goană după aur” în SUA. Care sunt zonele unde ai cele mai mari şanse să găseşti pepite preţioase