- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Protest în a 3-a zi de Crăciun! Ce i-a determinat pe angajații ANAF, Finanțe și Vamă să recurgă la asemenea gest?

22 Dec, 09:38 • Oprea Alina
Tocmai ce s-a anunțat că în data de 27 decembrie, angajații ANAF, Finanțe și Vamă vor protesta. Aceștia vor face acest protets sub forma celui japonez!
Protest în a 3-a zi de Crăciun! Ce i-a determinat pe angajații ANAF, Finanțe și Vamă să recurgă la asemenea gest?

Pe data de 27 decembrie, angajați din Ministerul Finanțelor, ANAF și Autoritatea Vamală Română (AVR) vor protesta în a treia zi de Crăciun. Această acțiune de protest va fi desfășurată sub forma unei greve japoneze, ce se va manifesta prin purtarea de către aceștia a unei banderole de culoare albă.

Ai putea fi interesat și de: Ce poți cumpăra cu 1 leu din magazinele ANAF. Lista completă cu magazinele Fiscului din întreaga țară

Protest în a 3-a zi de Crăciun

„Salariații din cadrul acestor instituții sunt nemulțumiți din cauza faptului că Guvernul are de gând să excepteze angajații Ministerului de Finanțe și instituțiilor subordonate de la majorarea salariului de bază cu 5% de anul viitor. Conform Ordonanței de urgență nr. 115, adoptată acum o săptămână, personalului plătit din fonduri publice i se va mări cuantumul brut al salariilor de bază cu 5% față de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023. Astăzi însă, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, a declarat că săptămâna viitoare va fi adoptat un nou act normativ prin care, anul viitor, de această majorare de 5% nu va beneficia și personalul din sistemul fiscal pe motiv că <>”, a comunicat Președintele Sindicatului Meridian, Voinea Negoiță, potrivit profit.ro.

Protest
Protest

Angajații din Finanțe, ANAF și Vamă au avut parte anul acesta de o decizie prin care s-a stabilit să se egalizeze salariile la nivelurile mai ridicate câștigate de unii angajați în instanță. În ultimii ani, un număr semnificativ de angajați a obținut în instanță majorări salariale, în timp ce colegi cu activitate similară au rămas cu salarii mai reduse, pentru că nu și-au cerut drepturile în instanță sau nu au primit o decizie favorabilă. Pentru corectarea acestei situații de oameni cu activitate similară, dar salarii diferite, Guvernul a acceptat pe finalul acestui an egalizarea salariilor la aceste instituții. Egalizarea a condus la majorarea salariilor doar a unei părți a angajaților.

„Din păcate, acesta (reprezentantul Guvernului, n.r.) dar și mulți alții, promovează în spațiul public o confuzie conform căreia, prin art. XI al Ordonanței de urgență nr. 81/2023, personalul Ministerului Finanțelor ar fi beneficiat de o majorare salarială. Precizăm faptul că prin acest act normativ s-a făcut în sfârșit dreptate salariaților, după șase ani, în sensul că s-au eliminat, inechitățile, discriminările și/sau discrepanțele de ordin salarial existente”, egalizându-se astfel salariile între angajații care au aceeași funcție și desfășoară aceeași muncă.

Această situație a fost menținută încă din anul 2017 și nimeni nu a luat nicio măsură în tot acest timp, iar angajații au subvenționat bugetul de stat din banii lor, prin faptul că li s-au luat lunar, din salarii, milioane de lei.Considerăm că decizia de a elimina această categorie profesională de la majorarea salarială acordată celorlalți bugetari se încadrează în politica de discriminare promovată de statul român în anii trecuți și drept urmare vom protesta iar în cazul în care această masură va fi adoptată, se poate ajunge și la alte măsuri extreme dacă membrii noștri vor decide astfel”, potrivit sindicatului Meridian, conform sursei citate.

Ai putea fi interesat și de: ANAF vinde bunurile de sărbători. Magazinele din România unde îţi poţi reînnoi garderoba sau decora casa cu câţiva lei