- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Solicitarea NATO pentru statele membre: şeful comitetului militar cere ca statele să nu mai protejeze producătorii naţionali. Producția de artilerie trebuie sporită imediat

25 Oct, 13:28 • Fundeanu Madalina
Amiralul Rob Bauer, şeful comitetului militar al NATO, a cerut statelor membre ale alianţei să nu mai protejeze producătorii naţionali şi să convină asupra unui standard unic pentru muniţia de artilerie. Este nevoie imediată ca producția de obuze să crească.
Solicitarea NATO pentru statele membre: şeful comitetului militar cere ca statele să nu mai protejeze producătorii naţionali. Producția de artilerie trebuie sporită imediat

Amiralul Rob Bauer, ocupant al poziției de şef al comitetului militar NATO, a solicitat statelor membre ale alianţei să nu mai protejeze producătorii naţionali şi să decidă asupra unui standard unic pentru muniţia de artilerie, pentru a creşte producţia de obuze de 155 mm, de care este foarte mare nevoie, şi a reduce totodată costurile care au crescut de la începutul războiului din Ucraina, transmite Reuters, conform Agerpres.

Solicitările NATO pentru membrii alianței

Într-un interviu publicat marţi de agenţie, Bauer a făcut o comparație între modelul de afaceri al producătorilor de armament și cel al companiilor care scot pe piaţă imprimante: „Producătorul nu se îmbogăţeşte datorită imprimantelor fabricate, ci datorită cernelii. Dacă produci un obuz de artilerie care se potriveşte doar cu tunul pe care îl produci tu, obligi utilizatorii să cumpere muniţia ta”.

Amiralul a arătat că preţul unui obuz a crescut de la 2000 de euro, cât era înainte de invazia rusă în Ucraina, la 8000 de euro în prezent.

Statele occidentale sunt grăbite să accelereze producţia, deoarece cantităţile folosite de ucraineni – mii de obuze pe zi – epuizează stocurile mult mai rapid decât pot fi refăcute în ritmul actual. Deşi există un standard NATO pentru muniţia de artilerie, el este implementat doar pe bază de voluntariat, iar faptul că diferite ţări nu îl respectă a fragmentat piaţa şi a îngreunat fluxul de furnizare.

Te-ar putea interesa și: Jens Stoltenberg, anunț de ultimă oră despre soarta Suediei în NATO! De când va deveni aderarea oficială

Producerea de muniție de tip NATO este accelerată
Producerea de muniție de tip NATO este accelerată

Bauer a anunțat că 14 state din alianţă şi-au rezervat dreptul de a se abate de la standard, deci există 14 tipuri diferite de obuze de 155 mm. El a pus regresul standardizării pe seama reducerii drastice a pieţei de armament după încheierea războiului rece, în timpul căruia bugetele de apărare ale membrilor NATO erau de 3-6% din PIB.

„Numărul de cumpărători a scăzut, sumele de bani au scăzut, aşa că fiecare şi-a protejat industria”, a observat el, adăugând că „în timpul războiului rece fiecare primea o porţie”.

Având însă în vedere creşterile semnificative ale bugetelor militare din ultimii ani, oficialul NATO a spus că este convins că în următorii 15 ani vor exista suficienţi bani disponibili pentru industria de armament. El consideră că acum – când se refac stocurile epuizate de donaţiile pentru Ucraina – este momentul când se poate întrerupe ciclul şi se poate insista pentru standardizare, nu doar pentru muniţia de artilerie, ci şi în alte domenii, cum ar fi transporturile sau echipamentele medicale.

„Dacă mă gândesc la situaţia soldatului de pe câmpul de luptă, acesta doreşte produse interschimbabile, deoarece vrea o ladă de obuze de 155 mm şi nu îl interesează cine le produce, câtă vreme se potrivesc şi pot fi trase corect”, a explicat amiralul.

Vezi și: Mircea Geoană anunță că NATO are suficiente resurse pentru a ajuta Ucraina și Israelul. „Va trebui să ne strângem rândurile din nou, să sprijinim Israelul”