- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Veste bună pentru producătorii avicoli! Moldova a obținut dreptul de a exporta alimente în Uniunea Europeană

10 Mar, 11:44 • Constantin Cristina
Moldova a obținut dreptul de a exporta alimente în Uniunea Europeană și noi piețe de desfacere se vor deschide pentru producătorii avicoli.
Veste bună pentru producătorii avicoli! Moldova a obținut dreptul de a exporta alimente în Uniunea Europeană

Moldova a reușit să obțină dreptul de a exporta alimente în Uniunea Europeană, mai exact carne procesată de pasăre și ouă de categoria A, a anunțat guvernul de la Chișinău.

Citește și: România, încotro? Cele mai consumate fructe vin din Polonia. Țara noastră scade dramatic exporturile de mere

Moldova, drept de export alimente

Radu Musteață, directorul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), că producătorii avicoli vor putea beneficia de deschiderea unor noi piețe de desfacere. Persoanele care vor solicita acest drept, vor fi destul de atenți ținuți sub control de către autorități, pentru ca toate cerințele prevăzute să fie respectate ca atare, a informat ziare.com.

Moldova exportă alimente
Moldova exportă alimente

”Această reușită, de fapt, demonstrează în primul rând că Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor are un sistem de control oficial recunoscut de Uniunea Europeană, demonstrează că implementează acele cerințe și rigori stipulate în regulamentul european și Republica Moldova face pași importanți în domeniul de asigurare a siguranțelor produselor alimentare destinate pieței interne, cât și cea a exportului”, a menționat șeful ANSA, conform adevărul.ro.

Vladimir Bolea, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, a declarat că aceste aspecte s-au întâmplat acum, deoarece în ultimii ani au fost luate mai multe acțiuni de instituțiile de resort.

”Ministerul Agriculturii a avut un amplu proces de armonizare legislativă de-a lungul anilor și ca să ajungem astăzi ca țara să fie listată a însemnat că au trebuit să fie transpuse peste 20 de directive și regulamente ale Uniunii Europene. Au fost adoptate legi și regulamente care țineau de sănătatea și bunăstarea animalelor, de identificarea trasabilității animalelor, pe segmentul medicamentelor de uz veterinar”, a mărturisit ministrul.

Oficialii ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) au declarat că țara va avea foarte multe beneficii datorită acestui drept de export și se gândesc la eventuale oportunități de investiții.

”Această decizie va deschide noi piețe pentru producătorii moldoveni, va contribui la creșterea exporturilor și poate stimula dezvoltarea acestui segment al industriei alimentare, atrăgând în același timp investiții străine. De asemenea, această decizie reprezintă o recunoaștere a faptului că Republica Moldova respectă standardele europene, producând și furnizând produse alimentare de înaltă calitate”, au transmis angajații instituției.

Alte articole: Nicolae Ciucă și Petre Daea promit să aducă la zero deficitul balanței comerciale a României la alimente