- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Vestea zilei de la Banca Națională a României! Ce se va întâmpla cu ratele românilor, după ce s-au anunțat majorări ale dobânzilor

20 Feb, 13:15 • Bumbeneci Diana
Banca Națională a României prezintă noi informații pentru românii care au credite la bancă. Informațiile au fost furnizate după ce au fost anunțate posibile majorări ale dobânzilor, începând cu 1 aprilie.
Vestea zilei de la Banca Națională a României! Ce se va întâmpla cu ratele românilor, după ce s-au anunțat majorări ale dobânzilor

Sunt vești noi pentru românii care se tem că vor avea rate mai mari, începând cu luna aprilie. Banca Națională a României anunță că nu vor exista majorări semnificative ale creditelor și că nu există motive de îngrijorare pe marginea acestui subiect, anunță știripersurse.

Banca Națională a României anunță ce se va întâmpla cu ratele românilor

În acest context, Cristian Popa, membru în consiliul de administrație al Băncii Naționale a României (BNR), este de părere că ratele dobânzii de politică monetară nu vor scădea curând, dar dobânzile din piață, cum este ROBOR, deja scad ca urmare a normalizării lichidității de pe piața de specialitate.

„În trimestrul trei al acestui an ar trebui să vedem inflaţia la o cifră în România. Nu cred că ratele-cheie vor scădea prea curând. Când vorbim de dobânzile de piaţă, acolo se observă normalizarea lichidităţii, care este factorul principal din spatele evoluţiei ROBOR, care scade“, a spus Cristian Popa.

Te mai poate interesa pe acest subiect: Ratele românilor vor exploda! Bruynseels: „Vor trebui sa scoată iar mai mulți bani din buzunar pentru a-si achita ratele la credite”

Mai mult, Banca Națională a României a păstrat la ședința politică monetară din luna a doua a anului o dobândă cheie de 7 procente. Declarațiile legate de aceste cifre importante pentru români au fost făcute de specialistul Cristian Popa la conferința Deloitte CFO Summit.

În acest context, specialistul a vorbit și despre despre evoluţia recentă a inflaţiei, despre creşterea economică şi evoluţia dobânzilor şi a cursului de schimb.

Situaţia este că atunci când cursul se apreciază, este considerat ca evoluţie pozitivă. Însă, când ai deficit de cont curent atât de mare, bineînţeles că această apreciere nu este neapărat de lăudat. Poate fi o preocupare, aş spune că trebuie atenţie. Cum prea multă depreciere strică, s-ar putea şi ca prea multă apreciere să strice“, a mai spus Cristian Popa.

Cât despre evoluția economiei din țara noastră, banca centrală nu prognozează pe viitorul apropiat o recesiune, mai susține specialistul. În schimb, Banca Mondială se așteaptă la o încetinire destul de puternică a creşterii, un scenariu de tipul „soft landing”.

Nu vedem recesiune. Vedem mai degrabă un scenariu de reducere accelerată a ritmului de creştere. Vedem de asemenea că piaţa muncii este tensionată”, a încheiat oficialul.

Ai mai putea citi: Tot mai puțină forță de muncă în țara noastră! România are peste 2 milioane de persoane neintegrate pe piața muncii

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult