- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Turism

Investitorii in hoteluri se gandesc la provincie, dar nu ies din Bucuresti

02 May, 00:01 • cristina.mihai
Investitorii hotelieri sunt interesati de marile orase din provincie, insa in continuare investitiile in hoteluri se vor concentra pe Bucuresti, pentru ca este o piata care a confirmat si unde continua sa existe o cerere mare, au declarat specialistii in domeniu.
Investitorii in hoteluri se gandesc la provincie, dar nu ies din Bucuresti

In ultimii ani, pe piata hoteliera bucuresteana investitiile s-au concentrat pe segmentul de 4-5 stele. Astfel exista inca o cerere mare pentru hoteluri economice de pana la 3 stele, asa ca investitiile ar trebui sa se orienteze si pe acest segment, a spus Kurt Strohmayer, directorul general JW Marriott Bucuresti.

„Bucurestiul este ocupat in prezent pe 4-5 stele, nevoie mai existand doar pe celelalte segmente, insa in provincie este disproportionalitate considerabila intre cerere si oferta pe toate segmentele”, a spus Strohmayer.

Analistii CB Richard Ellis si Cushman&Wakefield au explicat insa ca desi interesul pentru provincie este in crestere, ca urmare a acestei diferente intre cerere si oferta, Bucurestiul va atrage si in urmatorii ani majoritatea investitiilor, fiind o piata mult mai sigura.

In prezent, JW Marriott Bucuresti se afla in negocieri cu parteneri din Timisoara si Cluj pentru deschiderea de hoteluri in aceste orase.

Randamentele din Bucuresti, pe locul 3 in regiune

Potrivit consultantilor CB Richard Ellis (CBRE), randamentul tranzactiilor hoteliere de pe piata bucuresteana s-au situat la sfarsitul lui 2007 la 8%, nivel care s-a pastrat in primul trimestru din 2008.

Acest nivel este al treilea din regiune dupa St. Petersburg, cu 10% la sfarsitul lui 2007 si 9,5% randament al investitiei in primul trimestru din 2008, Moscova, care in 2007 a inregistrat un yield de 9%, iar in primul trimestru din 2008 de 8,5-9% si Zagreb, unde randamentele s-au situat la 8,5-9% la sfarsitul lui 2007 si 8,5-8,75, la sfarsitul primului trimestru din 2008.

Analistii au punctat, insa, ca in ciuda randamentelor si interesului investitorilor fata de achizitii de hoteluri, pe piata bucuresteana nu sunt hoteluri de vanzare.

Oportunitati in industria turistica

„Oportunitatile de investitii in domeniul hotelier sunt in orasele mari, statiunile spa, statiunile de ski si eco-statiunile”, a precizat Mihai Rajnita, directorul executiv al Federatiei Industriei Hoteliere din Romania.

Peste 80% din proprietati apartin unui standard de 2 sau 3 stele, local, fara identitate bine definita, a adaugat Radu Enache, presedintele Continental, precizand ca peste 60% din totalul proprietatilor hoteliere nu au mai fost renovate in ultimii 8 ani.

In Romania exista peste 1.100 de hoteluri operationale si proiecte in derulare, a spus Mihai Rajnita, directorul executiv al Federatiei Industriei Hoteliere din Romania (FIHR).

[quote=Paul Marasoiu, Peacock Hotels]Ca peste tot in Romania, si in turism incercam sa prindem ultimul tren. Inca suntem dependenti de turismul de afaceri, pentru ca nu atragem ca destinatie de vacanta[/quote]
Managerii din domeniu considera ca turismul de vacanta trebuie dezvoltat, pentru ca la un moment dat curba ascendenta a turismului de afaceri va trebui sprijinita.

„Tinand cont de potentialul turistic, Bucurestiul s-ar putea alatura pe termen lung oraselor ca Praga sau Budapesta, care atrag turisti in vacante”, a spus Jean Fancois Laporte, analist senior al CB Richard Ellis Hotels,Europa Centrala si de Est.

Pentru a dezvolta turismul este nevoie si de investitii in infrastructura,nu doar in hoteluri si din nefericire nu exista o strategie guvernamentala coerenta in acest sens, cel putin logistic, nu neaparat financiar.

„Nu exista niste entitati abilitate care sa dea niste repere corecte vizavi de nevoile de dezvoltare la nivel regional”, a spus Paul Marasoiu, presedintele si directorul executiv al companiei de consultanta hoteliera Peacock Hotels.

Capacitatea hoteliera din Romania este insuficienta si distribuita ineficient

„Capacitatea unitatilor hoteliere este insuficienta si in plus are o distribuire nelalocul ei”, a declarat Paul Marasoiu, presedintele si director executiv al companiei de consultanta in domeniul hotelier Peacock Hotels.

Peste 70% din proprietatile hoteliere din Romania sunt localizate in afara oraselor principale, 43% din capacitatea de cazare a Romaniei se afla pe malul Marii Negre si peste 20% – in zone termale, a declarat si Radu Enache, presedintele Continental Hotels.

Potrivit lui Mihai Rajnita, directorul executiv al Federatiei Industriei Hoteliere din Romania (FIHR), investitiile de pe litoralul romanesc nu se pot indrepta decat spre modernizarea hotelurilor existente sau orientarea spre crearea unei nise de mici hoteluri-spa.

Reprezentantii industriei afirma ca majoritatea hotelurilor existente acum in Romania nu se ridica la standardele calitative cerute, asa ca nevoia de investitii in acest domeniu este ridicata.