- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Turism

Udrea: Ministerul nu poate plati, deocamdata, pentru creatia brandului de tara

03 Aug, 09:36 • Redactia DailyBusiness
Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) poate plati consortiul THR-TNS, deocamdata, doar pentru partea de cercetare aferenta brandului turistic, nu si pentru cea de creatie, a declarat Elena Udrea intr-un interviu acordat Mediafax.
Udrea: Ministerul nu poate plati, deocamdata, pentru creatia brandului de tara

Udrea a explicat ca brandul de tara a fost dezvoltat pe baza unei „foarte ample si temeinice cercetari”, care va fi platita. In ceea ce priveste partea de creatie, ministerul asteapta varianta finala a elementului vizual, inregistrata cu toate drepturile, dupa care va reevalua situatia.

„S-a facut cercetare cantitativa si calitativa (90 interviuri -30 in Romania, 60 in alte tari), doua focus grupuri (unde s-au confruntat primele concluzii cu anumiti membrii ai branding council), cinci workshop-uri cu echipa de proiect, trei branding council-uri si o excursie de 4 zile si 10.800 de interviuri telefonice (pentru 8 tari +Romania). Dupa cercetare s-au stabilit avantajele competitive, pozitionarea pe piata, liniile directoare de comunicare a brandului si in final partea de creatie a logoului si sloganului. Asadar, munca a fost complexa si evident costisitoare, iar din costurile totale, sub 100.000 de euro reprezinta partea de creatie”, a spus Udrea.

La licitatia pentru crearea brandului de tara au participat 13 asocieri de firme din intreaga lume, in etapa finala calificandu-se TBWA Bucuresti – GFK Romania, asocierea Saffron Brand Consultants – Brandient Consult SRL – Acacia Avenue Limited si asocierea THR-TNS. Departajarea s-a facut pe criteriul pretului cel mai mic. Caietul de sarcini a fost realizat de IAA (International Advertisind Association), APRPR (Asociatia Profesionistilor de Relatii Publice din Romania) si UAPR (Uniunea Agentiilor de Publicitate din Romania), a mai spus ministrul Turismului.

In ceea ce priveste prezentarea brandului la meciurile de fotbal si pe cladiri importante din Bucuresti, Udrea a subliniat ca orice agent economic care vrea sa foloseasca elementele vizuale ale brandului poate sa faca acest lucru, dar in anumite conditii.

„Pana acum, foarte multi agenti economici s-au aratat interesati de acest lucru si in foarte scurt timp veti vedea logo-ul pe etichetele multor produse, semn ca agentii economici au inteles importanta acestui demers. Ganditi-va cat de multe produse si servicii sunt angrenate in industria ospitalitatii si veti intelege de ce sectorul turistic este important in economia generala si de ce trebuie promovare. Pe noi ne bucura faptul ca tot mai multa lume isi arata sprijinul pentru proiect si crede in utilitatea lui”, a spus Udrea.

Udrea a mai spus ca acesta este „singurul brand care s-a facut pentru Romania.

„Ceea ce a fost anul trecut, caci stiu ca acolo este disputa, nu a fost o campanie de brand. Land of choice nu a fost un brand, ci un slogan de campanie. Sloganul este mesajul sub care se desfasoara o campanie. O tara poate derula in acelasi an mai multe campanii de promovare, vezi Turist in Romania, Land of choice, pot exista campanii diferite in functie de produsul turistic promovat. Brandul reprezinta o serie de valori, atribute, avantaje competitive ale unei tari rezumate printr-un slogan si o imagine. Sloganul si vizualul prezentat are rolul de a crea in mintea turistului o asociere intre imagine si ceea ce reprezinta Romania”, a explicat Udrea

Consiliul de Brand: Frunza va fi pastrata si eventual va fi usor modificata

Consiliul de Brand, reunit luni, a recomandat pastrarea frunzei din identitatea viziuala a brandului turistic si eventual modificarea usoara a acesteia, a declarat Paul Marasoiu, membru al Consiliului.

„Consiliul de Brand e pe deplin de acord cu solutia propusa de THR-TNS si isi asuma pe de-a-ntregul concluziile procesului de creare a brand-ului. Avand in vedere similitudinile dintre cele doua frunze, este in derulare un proces juridic de evaluare a acestei situatii”, a spus Marasoiu, care este si presedintele Asociatiei Organizatorilor de Conferinte din Romania – Romanian Convention Bureau (RCB).

El a adaugat ca in cele cateva ore de dezbateri Consiliul a derulat intreg procesul de creare a brandului si nu a gasit niciun viciu. El a mai spus ca fiecare etapa a cercetarii de piata s-a desfasurat in perfecta cunostinta de cauza.

„Vom pastra, cu mici imbunatatiri, aceeasi structura incat sa iesim de sub orice forma de amenintare juridica”, a precizat Marasoiu.