- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Anunțul oligarhului Oleg Deripaska care l-a înfuriat pe Putin: ”Rusia ar putea rămâne fără bani până anul viitor”

03 Mar, 21:40 • Cornel Ghimeșan
Oligarhul rus, Oleg Deripaska, a anunțat că până anul viitor Moscova ar putea să rămână fără bani, dacă țara nu va beneficia de investiții din partea țărilor „prietenoase”. Acesta a pus declinul economic al Rusiei pe seama efectelor sancțiunilor occidentale care anul viitor vor fi mai vizibile ca oricând.
Anunțul oligarhului Oleg Deripaska care l-a înfuriat pe Putin: ”Rusia ar putea rămâne fără bani până anul viitor”

Anunțul oligarhului Oleg Deripaska care l-a înfuriat pe Putin. Oligarhul Oleg Deripaska este un magnat din domeniul energiei și metalelor, care a fost cel mai bogat om din Rusia. Acesta a transmis joi într-o conferință de afaceri din Siberia că „nu vor mai fi bani anul viitor. Vom avea nevoie de investitori străini”, potrivit digi24.ro.

Citește și Raiffeisen Bank a primit o lovitură grea din partea lui Vladimir Putin. Banca a fost blocată în Rusia și nu poate să își scoată profiturile din țară

Anunțul oligarhului Oleg Deripaska care l-a înfuriat pe Putin

Oligarhul, care în prezent se află pe lista sancțiunilor occidentale după invazia rusă din Ucraina, a spus că fondurile se epuizează și că Rusia îndură o presiune „serioasă” din cauza embargourilor.

Singura soluție pe care Rusia o are în aceste momente este să își îndrepte atenția către alte țări cu „resurse serioase” pentru a investi, susține oligarhul.

„Ne-am gândit că suntem o țară europeană. Acum, în următorii 25 de ani, ne vom gândi mai mult la trecutul nostru asiatic”, a spus Deripaska, fondatorul Rusal, cel mai mare producător de aluminiu din afara Chinei.

În 2022, deficitul oficial a ajuns în Rusia la 2,3%. Agenția europeană de rating Scope a apreciat că deficitul bugetar al Rusiei ar putea crește la 3,5% din produsul intern brut (PIB), în comparație cu prognoza guvernului de 2%.

Scope a precizat că acest lucru se datorează veniturilor mai mici din exporturile de petrol și gaze, pe măsură ce Occidentul a renunțat la energia rusă.

„Sancțiunile și războiul constrâng flexibilitatea fiscală a Rusiei … din cauza veniturilor mai mici din exporturile de energie, a cheltuielilor mai mari legate de război și a scăderii constante a PIB-ului. Deocamdată, Rusia își poate finanța deficitul relativ ușor prin atragerea fondului național de avere, care se va ridica la doar 3,7% din PIB până la sfârșitul anului 2024, de la 10,4% din PIB la sfârșitul anului 2021”, transmite Scope.

Efectele sancțiunilor se resimt deja în Rusia

Producția de petrol a Rusiei se va reduce cu 5% începând cu luna martie. Procentul reprezintă aproximativ 500.000 de barili pe zi.

Se pare că Rusia resimte efectele sancțiunilor impuse de către Uniunea Europeană , astfel că urmează să își reducă producția de petrol începând cu luna martie a acestui. Anunțul a fost făcut chiar de către Alexander Novak, vicepremierul rus, scrie digi24.ro.

5% din producția zilnică de țiței a țării echivalează cu aproximativ 500.000 de barili pe zi. Occidentul a impus plafoane de preț pentru petrolul și produsele derivate din petrol care sunt exportate din Rusia.

În data de 5 decembrie 2022, Uniunea Europeană, G7, și Australia au convenit să interzică marilor companii din occident să furnizeze servicii de asigurări, brokeraj sau finanțare navelor care transportă petrol rusesc cu un preț mai mare de 60 de dolari pe baril, drept sancțiune asupra Rusiei care a invadat Ucraina. La scurt timp după, UE a impus interzicerea achizițiilor de produse petroliere rafinate din Rusia, de la 5 februarie 223.
„În prezent vindem întreaga cantitate de țiței produsă, cu toate acestea, aşa cum am spus deja, nu vom vinde petrol celor care direct sau indirect aderă la principiile plafonului de preţ. Cu privire la acest aspect, Rusia îşi va reduce, voluntar, producţia cu 500.000 de barili pe zi în luna martie. Aceasta va contribui la refacerea relaţiilor de pe piaţă”, a mai spus vicepremierul rus.

Plafonul pentru prețul la petrol, pus degeaba

Rușii sunt de părere că „plafonul de preţ” introdus la vânzările de ţiţei şi produse ruseşti este, de fapt, o interferenţă în relaţiile de pe piaţă şi o continuare a politicilor distructive în domeniul energiei adoptate de ţările occidentale.

Se pare că, în ciuda sancțiunilor impuse de UE, producția de țiței a Rusiei a crescut cu 2%. În 2022, Rusia a produs 535 milioane de tone, adică 10,7 milioane de barili pe zi, din cauza majorărilor de pe piața asiatică.

Citește și 24 februarie – Radiografia unui an de război. Cât costă „factura” pe care trebuie să o plătească Rusia și Ucraina. Miliarde de euro s-au investit în doar câteva luni

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult