- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

ADIO subvenții la energie! Românii vor plăti mai mulți bani la facturi începând din această toamnă. Milioane de români sunt vizați

23 Aug, 08:57 • Constantin Cristina
Cine sunt românii care vor plăti mai mulți bani la facturile la energie începând din această toamnă. Este vorba de milioane de consumatori.
ADIO subvenții la energie! Românii vor plăti mai mulți bani la facturi începând din această toamnă. Milioane de români sunt vizați

ADIO subvenții la energie! Executivul discută reducerea sau chiar eliminarea compensării prețurilor la energie și gaze. Iată cine sunt românii care vor putea beneficia în continuare de compensări, a informat antena 3 CNN.

Citește și: Veste proastă pentru români! Guvernul Ciolacu vrea să elimine compensările din facturile la energie începând cu toamna anului 2023

ADIO subvenții la energie! Românii vor plăti mai mulți bani la facturi începând din această toamnă. Milioane de români sunt vizați

Comisia Europeană a cerut diminuarea subvențiilor acordate populației pentru că se cheltuie prea mulți bani cu ele. În prezent, nu există condiționare de venit pentru a beneficia de această compensare, ci sunt doar cele 3 praguri de consum. Astfel, acum prețul este de 0,68 lei/kWh pentru clienții casnici al căror consum lunar este cuprins între 0-100 KWh, de 0,80 lei/kWh pentru clienții casnici al căror consum lunar este cuprins între 100 şi 255 kWh şi de 1,3 lei/kWh pentru un consum lunar de peste 255 kWh.

Luați în calcul pentru beneficierea de compensații sunt doar cei cu venituri mici, să existe un prag de venit până la care să se acorde compensarea. Între timp sunt discuții între ANRE și Ministerul Energiei.

energie
energie

Mai mult decât atât, stocurile de gaz din țara noastră sunt la peste 80%, o cantitate mult mai mare decât anul trecut în aceeași perioadă, ceea ce înseamnă că nu ar trebui să existe o nouă criză a prețului la gaze.

„Comisia confirmă că nu va propune o prelungire a acestor măsuri de criză”, se arată într-un comunicat, reamintind că acestea includ măsuri de reducere a cererii de energie electrică, plafoane de venituri pentru centralele electrice şi reguli de stabilire a preţurilor cu amănuntul.

În ceea ce priveşte gazele, ţările Uniunii Europene au convenit la sfârşitul lunii martie să prelungească pentru următoarele 12 luni, până în martie 2024, un obiectiv voluntar de reducere a cererii de gaze cu 15%.

Comisia a adăugat că preţurile energiei electrice au scăzut acum la mai puţin de 80 euro/MWh, iar preţurile gazelor nu numai că au scăzut, ci şi s-au stabilizat, în măsura în care creşterile preţurilor energiei electrice observate pe parcursul anului 2022 sunt considerate „mai puţin probabil să apară iarna viitoare”, se arăta într-un comunicat.

Alte articole: Sebastian Burduja, anunț pentru furnizorii de energie și gaze. Când vor fi achitate plățile restante. „Am cerut încă două miliarde de lei la rectificarea bugetară”