- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ce acte ai nevoie pentru a retrage banii rămași pe cardurile de energie. Mai sunt doar câteva zile în care poți face acest lucru!

26 Mar, 10:51 • Fundeanu Madalina
Românii mai pot retrage banii necheltuiți de pe cardurile de energie până pe 31 martie. În caz contrar, aceștia se vor pierde.
Ce acte ai nevoie pentru a retrage banii rămași pe cardurile de energie. Mai sunt doar câteva zile în care poți face acest lucru!

Românii mai au doar câteva zile la dispoziție pentru a retrage cash banii necheltuiți de pe cardurile de energie. Dacă nu fac acest lucru, sumele rămase se pierd, potrivit Antena 3 CNN.

Cum poți retrage banii rămași pe cardurile de energie

La sfârșitul lunii februarie, Ministerul Muncii a anunțat că drepturile de ajutor de încălzire vor fi menținute în plată în toată perioada din sezonul rece rămasă din primăvara anului 2024.

„Drepturile de ajutor de încălzire, acordate în toamna lui 2023, inclusiv pentru cei care utilizează material lemnos, în perioada rămasă din sezonul rece din primăvara lui 2024, vor fi menținute în plată.

Guvernul a aprobat menținerea în plată, la același nivel, a drepturilor de ajutor de încălzire și suplimentului pentru energie pentru perioada rămasă din sezonul rece 2023-2024, în contextul modificărilor legislative survenite în ultima perioadă”, au scris reprezentanții MMSS pe pagina oficială de Facebook.

„Cererile soluționate în toamna anului 2023, cu precădere cele referitoare la sumele acordate în vederea achiziționării de material lemnos, se mențin în plată, în aceleași condiții, și în primăvara anului 2024.

Astfel, noile criterii de acordare a ajutorului de încălzire și a suplimentului pentru energie, prevăzute de Legea privind Venitul Minim de Incluziune (VMI), care a înlocuit Venitul Minim Garantat (VMG), se vor aplica doar pentru solicitanții care au depus cereri de acordare a ajutorului de încălzire și a suplimentului pentru energie după data de 1 ianuarie 2024”, au mai spus reprezentanții Ministerului Muncii.

„Actul normativ a fost aprobat de Guvern și pentru ca majorarea cu 13,8% a punctului de pensie, aplicată de la începutul anului, să nu afecteze drepturile de ajutor pentru încălzire deja stabilite și/sau plătite, cum este cazul ajutoarelor pentru cei care se încălzesc cu lemne și/sau alte materiale solide ori petroliere.

Totodată, se va aplica scutirea de la plata debitelor, în situația în care acestea au fost deja constituite prin decizia directorului executiv al agenției pentru plăți și inspecție socială județeană/a municipiului București”, concluziona Ministerul Muncii.

Citește și: Fondul Proprietatea anunță dividende generoase în ciuda pierderilor contabile. Câștigul investitorilor ar putea ajunge la 12%

carduri energie
carduri energie

Banii se mai pot retrage cash doar până la 31 martie 2024!

Însă, sezonul rece este pe final, dar românii au posibilitatea să retragă banii necheltuiți cash de pe cardurile de energie.

Conform unui proiect de ordonanță, prin care se dorește reglementarea modului în care românii care au primit carduri de energie şi au achiziţionat lemne de foc, se pot încasa, în numerar, banii rămaşi pe acestea, relatează DCBusiness.

„Conform prevederilor art. 7 alin. (51) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 166/2022, cu modificările şi completările ulterioare, prin excepţie de la prevederile alin. (5), beneficiarii prevăzuţi la art. 3 alin. (1) pot încasa în numerar, la oficiile poştale, sumele plătite pentru procurarea de lemn de foc”, este notat în document.

Actele de care ai nevoie pentru a retrage banii

În vederea încasării sumei în numerar, beneficiarii de sprijin prezintă următoarele documente justificative:

a) cardul de energie valabil la data la care se efectuează plata prin servicii de mandat poştal;

b) actul de identitate al beneficiarului de sprijin;

c) documentul/documentele justificativ/justificative emis/emise până la data de 15 martie 2024, cum ar fi avizul de însoţire a mărfii, factura, bonuri fiscale, prin care fac dovada că au achiziţionat lemn de foc pentru încălzire care este utilizat la locul de consum, prin înscrierea acestuia pe documentele justificative şi dovada achitării acestora către furnizorul de lemn de foc;

d) în situaţia în care beneficiarul cardului de energie are alt domiciliu sau altă reşedinţă decât cel/cea care este inscripţionat/ inscripţionată pe cardul de energie, contractul privind furnizarea lemnului de foc la domiciliu sau reşedinţă împreună cu declaraţia pe propria răspundere că utilizează sprijinul pentru compensarea preţului la energie la adresa unde locuieşte.

Vezi și: Preț carburanți, 26 martie. Șoferii au parte de vești neplăcute astăzi: benzina și motorina s-au scumpit!