- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Măsurile fiscale care vor intra în vigoare de la 1 Ianuarie 2024!

28 Dec, 20:11 • Oprea Alina
Anul 2024 vine cu multe schimbări, iar unele dintre acestea sunt și fiscale. Iată ce modificări au intervenit!
Măsurile fiscale care vor intra în vigoare de la 1 Ianuarie 2024!

Începând cu data de 1 Ianuarie 2024, toate companiile din România trebuie să înroleze în sistemul Ro e-factura. Astfel, un antreprenor nu are voie să dețină mai multe microîntreprinderi, TVA-UK crescând de la 9% la 19% pentru accesul la festivaluri, iar impozitarea pentru tichetele de masă se dublează, potrivit unei analize a firmei de consultanță fiscală, Audit și contabilitate Crowe România.

Ai putea fi interesat și de: Modificări fiscale importante pentru persoanele fizice care realizează venituri din chirii. Proprietarii trebuie să știe aceste lucruri

Măsuri fiscale

Modificări fiscale
Modificări fiscale

“Deciziile liderilor de business au fost diverse: de la eliminarea unor beneficii pentru angajați și înlocuirea lor cu altele mai avantajoase până la creșteri de prețuri. Pentru microîntreprinderi, deciziile se iau mai greu, iar acest lucru se reflectă și în statisticile privind aderarea la sistemul RO e-Factura, la care s-au înrolat până acum doar 11% din totalul celor 1,2 milioane de firme din România.

Noile investiții sunt primele care au de suferit în urma unei astfel de avalanșe de modificări fiscale, iar rezultatul lipsei de predictibilitate se va vedea în bilanțurile companiilor din 2024.”, a declarat Mitel Spătaru, conform celor Comunicate de stiripesurse.

București, 28 decembrie 2023: Modificările fiscale aduse în lunile octombrie și decembrie 2023 aduc creșteri de taxe și necesită noi investiții făcute de companii, iar lipsa de predictibilitate în ceea ce privește regimul fiscal a tulburat mediul de afaceri pe final de an.

Modificările aduse la nivelul microîntreprinderilor și eliminarea posibilității de optimizare fiscală în cazul antreprenorilor care dețin participații la mai multe microîntreprinderi, dublarea taxării pentru tichetele de masă oferite angajaților, creșterea TVA de la 9 la 19% pentru unele activități din turism (inclusiv accesul la festivaluri), dar și obligativitatea înrolării în sistemul RO e-Factura sunt doar o parte dintre schimbările pe care firmele încă încearcă să le proceseze și să le implementeze, arată o analiză a firmei de consultanță fiscală, audit și contabilitate Crowe România.

”Anul 2024 aduce schimbări de fiscalitate importante în toate sectoarele de activitate, iar managerii și antreprenorii au fost nevoiți să lucreze, în ultimele două luni, cu mai multe scenarii de business.

Deciziile liderilor de business au fost diverse: de la eliminarea unor beneficii pentru angajați și înlocuirea lor cu altele mai avantajoase până la creșteri de prețuri menite să acopere majorările de taxe sau găsirea unor soluții pentru noile investiții necesare pentru digitalizarea relației cu autoritățile.

Pentru microîntreprinderi, situația este mai dificilă și deciziile se iau mai greu, iar acest lucru se reflectă și în statisticile privind aderarea la sistemul RO e-Factura, la care s-au înrolat până acum doar 11% din totalul celor 1,2 milioane de firme din România. Noile investiții sunt primele care au de suferit în urma unei astfel de avalanșe de modificări fiscale, iar rezultatul lipsei de predictibilitate se va vedea în bilanțurile companiilor din 2024”, a explicat Mitel Spătaru, Tax Partner în cadrul Crowe România, conform sursei citate.

Cota de TVA crește de la 5% la 19% pentru următoarele activități: utilizarea facilităților sportive, transporturile turistice (cu vehicule istorice, transport pe cablu, cu tracțiune animală, cu ambarcațiuni turistice), livrarea alimentelor bio-eco, montane și accesul la bâlciuri, parcuri de distracții. De asemenea, crește TVA-ul de la 5 la 9% pentru livrarea de panouri fotovoltaice și restul categoriei de bunuri pentru generarea energiei verzi.

Laptele praf pentru nou-născuți, sugari și copii de vârstă mică se adaugă pe lista alimentelor cu zahăr adăugat care vor avea în continuare un TVA de 9%, pe lângă cozonac și biscuiți. Pentru celelalte produse cu zahăr adăugat, TVA-ul crește la cota standard de 19% (față de 9%, până în prezent).

Băncile datorează, pe lângă impozitul pe profit, un impozit suplimentar în procent de 2% din cifra de afaceri. Cota suplimentară de 2% se aplică în perioada 1 ianuarie 2024 – 31 decembrie 2025, iar de la 1 ianuarie 2026 va scădea la 1%.

Freelancerii care obțin venituri din activități independente, determinate în sistem real, nu mai pot avea cheltuieli de sponsorizare care să fie deductibile. De asemenea, aceștia își pot deconta cheltuielile cu abonamentele de sport în limita a 100 de euro pe an (față de 400 de euro/an, cât era până în prezent).

Firmele care susțin educația timpurie a copiilor angajaților pot oferi până la 1.500 de lei/ lună ca beneficiu pentru fiecare copil al angajaților, sumă menită să acopere taxele aferente creșei/ grădiniței copilului. Această sumă este deductibilă pentru angajator, deci nu se va mai plăti impozit pe profit pentru ea.

Tichetele de masă și voucherele de vacanță nu vor mai fi scutite de CASS – contribuția la sănătate – și vor fi impozitate astfel cu 10%. Impozitarea totală pentru aceste beneficii ajunge astfel la 20%. Totodată, Ministerul Muncii a anunțat că din februarie 2024 valoarea maximă a unui tichet de masă crește cu 14%, de la 35 de lei în prezent la 40 de lei.

Suma de 200 de lei/lună din salariile angajaților români rămâne neimpozabilă și în 2024. Aceasta nu se va include în baza lunară de calcul a contribuțiilor sociale. Această facilitate este în vigoare de la 1 ianuarie 2023.

Consultanții Crowe România au realizat o sinteză completă a principalelor modificări aduse de ordonanța de urgență 115/2023 din 15 decembrie 2023 și de legea 296/2023 din 27 octombrie 2023.

Ai putea fi interesat și de: Marcel Ciolacu dezminte știrile false din legea evaziunii fiscale: „Nu iese nimeni din închisoare, legea nu este retroactivă