- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Migrația atinge cote alarmante în România! Țările în care 3,1 milioane de români au ales să trăiască și să muncească

07 Feb, 11:27 • Cornel Ghimeșan
În ultimii ani, fenomenul migrației a atins cote alarmante în România, care acum ocupă primul loc în Europa în ceea ce privește numărul cetățenilor care aleg să trăiască și să lucreze în străinătate.
Migrația atinge cote alarmante în România! Țările în care 3,1 milioane de români au ales să trăiască și să muncească

Migrația atinge cote alarmante în România! În 2022, aproape un sfert din cetățenii europeni care trăiau într-un alt stat membru al Uniunii Europene decât cel în care s-au născut erau români, numărul lor depășind cifra de 3,1 milioane, potrivit datelor Eurostat.

Citește și Revizuirea bugetului UE, o acțiune „necesară și urgentă”. Siegfried Mureșan: „dacă se întâmplă ceva anul următor, în 4 domenii, inclusiv în domeniul migrației, sau al securității, nu avem niciun cent la dispoziție”

Migrația atinge cote alarmante în România!

Astfel, statistica Eurostat, plasează România înaintea Poloniei și Italiei, deși împreună, cele trei naționalități reprezintă o populație comparabilă cu cea a Danemarcei sau Bulgariei, scrie playtech.ro.

Foarte mult timp, destinațiile favorite ale migranților români au fost Italia și Spania, însă în ultimii ani Germania și Austria au atras un număr impresionant de tineri profesioniști din țara noastră care au fost atrași de oportunitățile economice și salariilor atractive.

Pe de altă parte, Polonia care are un număr semnificativ de cetățeni proprii plecați în străinătate își completează forța de muncă prin imigranți din Ucraina, care au luat calea străinătății la scurt timp după izbucnirea războiului din Rusia.

Spre deosebire de România și Polonia, Italia reușește să echilibreze numărul cetățenilor care pleacă cu cei care vin, având un influx mare de imigranți din țări terțe.

Și are un număr impresionant de cetățeni plecați peste hotare, România se numără printre statele UE cu cel mai mic procent de rezidenți născuți în alte țări, cifra imigranților din afara UE apropiindu-se anul trecut de 200.000 de persoane.

Specialiștii spun că acest lucru semnalează o schimbare în dinamica migrației, cu un echilibru între numărul românilor care pleacă și străinii care aleg România ca destinație.

În ciuda acestor tendințe, stocul de peste patru milioane de români care trăiau în 2022 în alte țări ale UE, Marea Britanie, SUA și alte destinații, rămâne o provocare majoră pentru România, având implicații profunde asupra demografiei, economiei și coeziunii sociale.

Principalii factori care au influențat fenomenul migrației sunt căutarea unui loc de muncă mai bine plătit și a unor condiții de viață superioare, o tendință confirmată de structura de vârstă a comunităților de români din străinătate, care sunt predominant tineri adulți în vârstă de muncă.

Citește și Schimbări majore în Germania! Legea imigrației suferă modificări din cauza lipsei acute de forță de muncă

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult