- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ministrul Educației face anunțul OFICIAL: „O nouă materie obligatorie va fi introdusă în școli”

02 Mar, 20:37 • Bumbeneci Diana
Materie obligatorie nouă în România. Ligia Deca a oferit noi detalii legate de schimbarea legilor educației, parte a programului „România Educată", desfășurat de președintele Klaus Iohannis. Conform ministrului Educației, o nouă materie va fi introdusă în programa școlară.
Ministrul Educației face anunțul OFICIAL: „O nouă materie obligatorie va fi introdusă în școli”

Materie obligatorie nouă, pentru elevii din școlile de pe teritoriul țării. Pentru că instituțiile de învățământ se concentrează mai mult pe partea teoretică, decât pe cea practică, Ministrul Educației, Ligia Deca, a transmis, pentru România TV, că prin intermediul noilor legi ale Educației, această problemă nu va mai fi una de actualitate.

O nouă materie obligatorie în România

Educația financiară este deja un opțional pe care foarte multe școli îl aleg. De asemenea, vom avea săptămâna educației financiare, care are și o linie bugetară votată de Parlament, dedicată. Vom avea fonduri pentru organizarea de activități în școli.

În noua lege, tematica educației financiare devine obligatorie, adică în noile programe vom avea acestă obligație, să includem noțiuni de educație financiară. Este foarte important ca elevii să știe să-și gospodărească bugetele, să ia alegeri financiare cu toate argumentele pe care ar trebui să le aibă un cetățean integrat în societate și activ”, a declarat Ligia Deca, la România TV.

Citește și: VIDEO. Decizie oficială a Ministerului Educației! Anumiți profesori pierd dreptul de predare la clasă! Ligia Deca: „Există sancțiuni în lege. Ne dorim să întărim responsabilitatea și capacitatea”

Ligia Deca vorbește despre o nouă materie obligatorie
Ligia Deca vorbește despre o nouă materie obligatorie

Ligia Deca susține că proiectul de la Ministerul Educației va corecta problemele din sistem.

Aceste legi ale educației își propun să răspundă la provocările pe care le știm din studii – 1 din 2 elevi de 15 ani nu reușește să aplice în realitate cunoștințele de matematică. De asemenea, 4 din 10 elevi, după ce citesc un text, nu pot extrage esențialul, nu pot face ușor o sinteză. Vedem și cifre îngrijorătoare privind abandonul școlar. Noul pachet legislativ își propune să ajute fiecare elev să-și îndeplinească potențialul.

Un al doilea element esențial este calitatea cadrelor didactice și susținerea lor. Aici avem în primul rând o creștere salarială în raport cu rolul dascălilor în societate. Practic, toată grila din educație va pleca de la nivelul salariul mediu pe economie. De asemenea, fiecare nou dascăl va trece printr-un masterat didactic, din care 80% este practică – în clasă, cu un mentor, un profesor cu experiență (…)

Un alt element foarte important este o rută completă pentru învățământul tehnologic dual – educația va fi realizată într-o relație mai strânsă cu angajatorii de la nivel liceal și va putea ajunge până la nivelul întățământului superior.

Avem o serie întreagă de programe cu scop cultural – vouchere culturale în valoare de 250 de lei pe an, pentru ca fiecare elev să moată merge la muzeu, la teatru, să poată accesa o serie întreagă de beneficii culturale. De asemenea, programul ‘O carte pentru fiecare’, pentru a da copiilor acces la literatură”, a completat Ligia Deca, potrivit sursei citate.

Vezi și: Ligia Deca anunță o nouă schimbare majoră în sistemul de învățământ! „După adoptarea legilor educației, vom reface programele”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult