- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Reprezentanții pieței IT trag un semnal de alarmă. Companiile vor fi afectate de tăierea facilităților fiscale. „Lipsa dialogului e evidentă”

27 Jul, 22:57 • Lupu Alexandra
Avertismentul reprezentanților pieței IT. Companiile din industrie sunt puse în pericol de tăierea facilităților fiscale.
Reprezentanții pieței IT trag un semnal de alarmă. Companiile vor fi afectate de tăierea facilităților fiscale. „Lipsa dialogului e evidentă”

Reprezentanții pieței IT nu sunt de acord cu tăierea facilităților fiscale și trag un semnal de alarmă: companiile sunt puse în pericol, informează economedia.ro.

Despre tăierea facilităților fiscale din IT

96% dintre managerii companiilor de IT, membre ale Transilvania IT Cluster, asociație reprezentantivă pentru a doua cea mai mare piață de IT a țării, consideră că propunerea ministrului de Finanțe de a tăia facilitățile fiscale din sectorul IT va aduce un impact negativ asupra organizațiilor pe care le conduc. Potrivit unui sondaj intern, doar 4% dintre aceștia cred că propunerea avansată nu le-ar afecta compania.

Reprezentanții companiilor de IT solicită predictibilitate și au o serie de propuneri pentru a diminua impactul negativ al modificărilor fiscale. În cazul în care sunt tăiate facilitățile fiscale, principalele organizații afectate sunt cele autohtone, pentru că cele străine vor putea alege ușor să plece din țară.

Vezi și: Guvernul renunță la taxa pe zahăr pentru sucuri și bere fără alcool. Noi măsuri fiscale din toamnă

Printre propunerile care ar diminua impactul negativ, reprezentanții au menționat introducerea altor facilități fiscale, suport pentru investițiile în IT, introducerea proiectelor de digitalizare sau, în ultimă instanță, amânarea aplicării măsurii timp de 18 luni. Ce alte sugestii s-au înaintat:

„Renunțarea la facilitățile fiscale în cazul în care se continuă pe direcția respectivă ar trebui făcute treptat pe o perioadă de câțiva ani într-un plan bine pus la punct pentru a reduce impactul negativ și a oferi timpul necesar companiilor înspre a face tranziția într-un mod sănătos. Pe lângă acest aspect, ar putea fi introduse diferite plafoane (fie pe cifra de afaceri, fie pe profit) pentru a stimula companiile la început de drum și ecosistemul de start-up-uri”

„Având în vedere direcțiile la nivel de Uniunea Europeană prin care se dorește creșterea competitivității la nivel geopolitic ar putea fi înlocuite prin stimulente pe zona de cercetare mai ușor și mai rapid accesibile și de către IMM-uri. În modul acesta sunt susținute companiile care inovează, ceea ce poate reprezenta o creștere producție care se reflectă într-o creștere a PIB-ului cât și a autonomiei țării”

„Un proces intensiv și deschis de transformare digitală a tuturor sectoarelor economice, în principal a administrației, bazat pe date deschise, unde toate sistemele naționale furnizează API de interoperabilitate, astfel încât companiile locale mici-medii să poată furniza soluții locale adaptabile și interoperabile cu cadrul național. Stimularea participării firmelor românești la digitalizarea acestor procese administrative prin facilitarea accesului acestora la achizițiile publice pentru sisteme naționale, inclusiv prin utilizarea unor metode noi de achiziții.

Stimularea parteneriatelor reale între companii și administrație sau universității prin finanțarea prioritară a proiectelor în parteneriat efectiv. Stimularea Parteneriatelor Public Private pentru implementarea proiectelor de digitalizare”

Angajați IT
Angajați IT

Transilvania IT Cluster transmite că își dorește un dialog deschis și transparent, care să ofere predictibilitate în adoptarea oricăror măsuri. În caz contrar, industria IT se va confrunta cu efecte negative în lanț.

„Astfel, asigurăm deschiderea și parteneriatul nostru, intermedierea dialogului între autorități și companiile din domeniu pe care le reprezentăm, pentru a gândi impactul acestor măsuri pe termen mediu și lung. La fel, celelalte asociații de profil din țară, care acționează la nivel regional și național, pot fi și ar trebui să fie incluse în aceste discuții. Considerăm că numai acest dialog continuu va ajuta sectorul IT să își mențină competitivitatea, să ajungă la ținta propusă de 10% din PIB și să acționeze ca un adevărat motor al economiei”, a transmis asociația.

Cu privire la impozitarea peste un anumit plafon, reprezentanții spun că o astfel de măsură are nevoie de multe analize și calcule în spate, înainte de a fi implementată. Ei subliniază că lista de dialog este evidentă.

„Unul dintre participanții la studiul nostru a menționat într-adevăr această varianta, însă toate aceste propuneri trebuie să aibă în spate niște studii de impact, pentru a avea o imagine realistă a efectelor acestor măsuri.

Lipsa dialogului e evidentă, iar sectorul IT solicită aceste două aspecte: predictibilitate, astfel încât să poată lua în considerare când își fac previziunile anuale aceste modificări fiscale și, totodată, să se pună ceva în loc, pentru susținerea dezvoltării sectorului și menținerea competitivității IT-ului din România la nivel european și global”, declară Bianca Muntean, managerul Transilvania IT Cluster.

Te-ar putea interesa și următorul subiect: Taxele pe care românii vor ajunge să le plătească de la 1 septembrie. Măsurile fiscale avute în vedere de Guvern