- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Şeful NATO, Jens Stoltenberg: Probabilitatea folosirii armelor nucleare în Ucraina rămâne scăzută

13 Dec, 08:56 • Andrei Alina
Şeful NATO, Jens Stoltenberg, a afirmat că, în opinia sa, "probabilitatea oricărei utilizări de arme nucleare în Ucraina de către Rusia rămâne scăzută".
Şeful NATO, Jens Stoltenberg: Probabilitatea folosirii armelor nucleare în Ucraina rămâne scăzută

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat că orice utilizare a armelor nucleare în Ucraina ar avea „consecinţe grave, dramatice pentru Rusia”, calificând retorica nucleară a preşedintelui rus Vladimir Putin drept „nesăbuită şi periculoasă”. Declaraţia a fost făcută de şeful NATO într-un interviu acordat FRANCE 24 de la Bruxelles.

Pe de altă parte, şeful NATO a declarat că, în opinia sa, „probabilitatea oricărei utilizări de arme nucleare în Ucraina de către Rusia rămâne scăzută”.
Citeşte şi: NATO 2022 Bucureşti: Jens Stoltenberg: „Este esenţială continuarea sprijinului militar pentru Ucraina, în special printr-o apărare aeriană suplimentară”
Stoltenberg a vorbit şi despre situaţia actuală din Ucraina, unde milioane de oameni stau în frig, fără lumină, căldură şi unii fără apă.
Astfel că secretarul general al NATO a spus că atacurile Rusiei asupra infrastructurii energetice a Ucrainei reprezintă „o formă brutală de război” şi „o modalitate de a transforma iarna în armă”. Şeful NATO este însă încrezător că ucrainenii vor continua să reziste.
Citeşte şi: Exporturile de cereale din Ucraina, afectate în continuare de război. Ministerul Agriculturii anunță o scădere de 29% în 2023 

Soluția prin care Turcia vrea să salveze sistemul energetic din Ucraina: centralele plutitoare care să fie amplasate în România

Turcia vrea să salveze sistemul energetic din Ucraina! Vor să trimită centrale electrice plutitoare în România pentru a furniza 300-400 MW de electricitate Ucrainei.

„Negociem în legătură cu (furnizarea) a 300-400 MW de energie electrică. Această capacitate poate oferi electricitate pentru un milion de gospodării. Putem trimite trei sau patru nave pentru a asigura această capacitate. Centralele electrice plutitoare pot fi amplasate în diferite porturi, iar furnizarea de energie electrică poate începe într-o lună, după ce detaliile tehnice, comerciale și de securitate vor fi finalizate”, a declarat Kharezi pentru agenția de presă Anadolu.

De asemenea, aceasta a mai spus că ”se pot amplasa  nave în România și R. Moldova și furniza energie electrică prin linii electrice către Ucraina”