- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

VIDEO Chelneri roboți la un restaurant din Cluj. Cât costă un asemenea android tehnologic

01 Mar, 12:55 • stefan.vlad
Chelneri roboți la un restaurant din Cluj. Restaurantele din Iulius Mall Cluj-Napoca au adoptat această tehnologie pentru a face față lipsei acute de personal. Acești androizi tehnologici preiau comenzile, aduc mâncarea la masă și se ocupă de farfuriile murdare, transformând experiența culinară într-un spectacol high-tech.
VIDEO Chelneri roboți la un restaurant din Cluj. Cât costă un asemenea android tehnologic

Chelneri roboți la un restaurant din Cluj. În multe localuri de fast food au fost angajați oameni din Nepal sau Sri Lanka, însă la restraurante este puțin mai greu pentru că trebuie să vorbească mai bine românește. În aceste condiții, patronii și-au îndreptate atenția spre roboți.

Citește și: O armată de roboți clone va munci în locul nostru, iar oamenii vor fi liberi să se distreze: „Scopul nostru este de a stimula unii dintre cei mai inteligente persoane din lume”

Chelneri-roboți la un restaurant din Cluj

Costul unui astfel de robot se ridică la 37.000 lei, o investiție considerată pe deplin rentabilă de către patroni. În contextul dificultăților de recrutare de personal în Cluj-Napoca, unde găsirea angajaților vorbitori de română reprezintă o provocare, roboții devin soluția ideală, potrivit acestora.

@andra.renata #fy #fyp #cluj #ukyo #iuliusmallcluj ♬ sunet original – tzzzanca uraganu 🏆

Economii substanțiale sunt realizate, astfel, prin implementarea acestei tehnologii inovatoare. Calculul arată că, înlocuind minim două persoane, costurile de achiziție a roboților sunt acoperite în câteva luni.

Cu un chelner plătit în medie 2.300 de lei și un robot care poate înlocui două persoane, economiile lunare se ridică la 7.600 de lei, asigurând o rentabilitate rapidă a investiției.

Se deschide cea mai mare fabrică de roboți umanoizi din lume

Tehnologia se dezvoltă din ce în ce mai mult, drept dovadă apariția multor roboți fabricați care denotă o inteligență artificială similară cu cea umană. Agility Robotics este singura și prima fabrică de acest tip deroboți care dorește să devină unică în lume, iar prin intermediul acestora dorește să oglindească umanitatea pură, o campanie susținută și de Amazon. Acești roboți sunt meniți să reflecte activitățile cotidiene umane.

Acești roboți sunt concepuți precum niște oameni, astfel că ei au două brațe, două picioare, iar inginerii care îi proiectează se așteaptă să ajungă cu producția la 10.000 de roboți. De altfel, ei sunt cunoscuți ca fiind roboți biped, sub numele de Digit.

Scopul proiecției acestora este de a reduce din munca oamenilor, astfel că aceștia vor fi capabili de multe activități umane, de la manipularea coletelor sau descărcarea remorcilor, acesta a fost conceput prin intermediul inteligenței artificiale în așa fel înbcât să faciliteze interacțiunea cu oamenii. Ei pot detecta și ce se află în apropierea lor, inclusiv oameni, bariere, mașini, iar lista poate continua. (Citește AICI continuarea)